Izrael obustavio vađenje plina u polju u Mediteranu

Pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com

Izrael je obustavio proizvodnju u plinskom polju Tamar u Mediteranskom moru i podmirit će potrebe za energijom iz drugih izvora, objavilo je ministarstvo energetike nakon rasplamsavanja sukoba s palestinskim Hamasom.

“Zbog aktualne situacije izraelsko obrambeno vodstvo naredilo je privremenu obustavu opskrbe prirodnim plinom iz polja Tamar”, navodi se u priopćenju ministarstva energetike.

„Potrebe gospodarstva za energijom bit će podmirene drugim gorivima. Energetska industrija sprema se koristiti druga goriva za napajanje elektrana”, navodi se u istom priopćenju.

Poljem Tamar, prenosi Hina, upravlja američki energetski div Chevron koji je potvrdio nalog o zatvaranju proizvodnje. Plinsko polje Tamar glavni je izvor plina za izraelske elektrane i za industriju. Dio plina iz Tamara izvozi se u susjedni Jordan i u Egipat.

U odvojenom priopćenju ministarstvo energetike objavilo je i da je izraelska vlada ovlastila ministra energetike Yisraela Katza da, bude li potrebno, objavi dvotjedno izvanredno stanje u izraelskom energetskom sektoru. Objava izvanrednog stanja omogućila bi vladi da, u slučaju nestašice, prirodni plin preraspodijeli potrošačima.

Vađenje plina obustavljeno je zbog rasplamsavanja sukoba nakon upada palestinske naoružane skupine Hamas iz Gaze na teritorij Izraela. Izraelske oružane snage uzvratile su na upad, a u sukobu je do sada poginulo više od 1.000 ljudi. 

Tamar se nalazi nekih 25 kilometara od grada Ashdoda, a za vedrih dana vidi se i sa sjevera Pojasa Gaze i u dometu je raketa oružane skupine Hamas.

Najveće izraelsko plinsko polje na moru Leviathan nastavlja s proizvodnjom, priopćio je Chevron.

Tamar je lani proizveo 10,25 milijardi kubičnih metara plina, za 18 posto više nego u 2021. godine, prema vladinim podacima.

Chevron je vlasnik 25 posto udjela u Tamaru, a Isramco 28,75 posto. Mubadala Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ima u vlasništvu 11 posto udjela, Union Energy također 11 posto, Tamar Petroleum 16,75 posto, Dor Gas četiri posto, a Everest 3,5 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari