Cijene nafte rastu zbog situacije na Bliskom istoku

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su za više od tri dolara po barelu, u azijskoj trgovini u ponedjeljak jer su vojni sukobi između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas produbili političku neizvjesnost na Bliskom istoku i potaknuli zabrinutost oko zaliha.

Brent sirova nafta porasla je za 3,10 dolara ili 3,67 posto, na 87,68 dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta bila na 86,05 dolara po barelu, što je rast od 3,26 dolara ili 3,94 posto, prenosi Reuters. Obje su referentne vrijednosti ranije skočile za više od četiri dolara po barelu, prije nego što su lagano snižene.

Rast cijena nafte preokrenuo je prošlotjedni silazni trend – najveći tjedni pad od ožujka – u kojem je Brent pao za oko 11 posto, a WTI se povukao za više od osam posto, piše Reuters, zbog zabrinutosti oko visokih kamatnih stopa i njihovog utjecaja na globalnu potražnju.

Podsjećamo, Hamas je u subotu pokrenuo najveći vojni napad na Izrael u desetljećima, ubivši stotine Izraelaca i izazvavši val osvetničkih izraelskih zračnih napada na Gazu u kojima je ubijeno više od 400 ljudi.

Ovaj napad reflektirao se na gospodarstvo. “Premija rizika za naftu raste zbog izgleda šireg požara koji bi se mogao proširiti na obližnje zemlje velike proizvođače nafte kao što su Iran i Saudijska Arabija”, rekao je energetski analitičar Saul Kavonic za Reuters.

Erupcija nasilja prijeti da poremeti napore Sjedinjenih Država da posreduju u približavanju Saudijske Arabije i Izraela, u kojem bi kraljevstvo normaliziralo veze s Izraelom u zamjenu za obrambeni sporazum između Washingtona i Rijada.

Saudijski dužnosnici navodno su u petak rekli Bijeloj kući da su spremni povećati proizvodnju iduće godine kao dio predloženog sporazuma s Izraelom.

Povećanje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji pomoglo bi u ublažavanju napetosti nakon višemjesečnog smanjenja opskrbe od strane ključnih proizvođača Saudijske Arabije i Rusije.

Normalizacija saudijsko-izraelskih odnosa vjerojatno bi zamrznula nedavne poteze prema detantu između Saudijske Arabije i Irana, koji je otvoreno hvalio napade Hamasa. Analitičari su zabrinuti da bi se zalihe nafte mogle ugušiti ako Iran bude uvučen u sukob.

“Ako sukob zahvati Iran do tri posto globalne opskrbe naftom je u opasnosti. A ako dođe do šireg sukoba koji na kraju utječe na tranzit kroz Hormuški tjesnac, oko 20 osto globalne opskrbe naftom moglo bi biti talac,“, rekao je Kavonic za Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari