U rujnu je u SAD-u otvoreno 336.000 novih radnih mjesta

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poslodavci u SAD-u snažno su pojačali tempo zapošljavanja u rujnu, neto otvorivši 50 posto više novih radnih mjesta nego u prethodnom mjesecu i više od prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada.

U rujnu je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 336.000 novih radnih mjesta, nakon revidiranih 227.000 u kolovozu i 236.000 u srpnju.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 119.000 više radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva, prenosi Hina.

Podatak za rujan veći je od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 267.000 novozaposlenih.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u rujnu u sektoru aktivnosti u slobodno vrijeme i ugostiteljstvu, te u zdravstvu. Pojačano se zapošljavalo i u stručnim, znanstvenim i tehničkim uslugama, te u sustavu socijalne skrbi.

Znatno su prosjek u prethodnih 12 mjeseci nadmašili sektor aktivnosti u slobodno vrijeme i državne službe.

Privatni sektor neto je otvorio 263.000 novih radnih mjesta, a državni 73.000, pokazuju podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti iznosila je 3,8 posto, kao i u kolovozu, uz gotovo nepromijenjen broj nezaposlenih, približno 6,4 milijuna.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,2 posto u odnosu na kolovoz, na 33,88 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za 4,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari