Vrijednost dolara smanjena nakon 11 tjedana rasta

pixabay.com
Vrijednost američkog dolara smanjena, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nakon 11 tjedana neprestanog rasta, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago smanjena, no nakon znatnih oscilacija.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,06 posto, na 106,10 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,07 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0585 dolara. Tečaj dolara smanjen je i prema japanskoj valuti, za 0,06 posto, na 149,30 jena.

Tijekom tjedna dolarov indeks osjetno je oscilirao. Polovicom tjedna, po prvi put nakon 11 mjeseci, ovaj pokazatelj dostigao je razinu od 107 bodova, no do kraja tjedna se znatno spustio ispod nje.

Oscilacije tečajeva valuta ponajviše su ovisile o špekulacijama hoće li američka središnja banka još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

Kada bi makroekonomski podaci podržali tezu o dodatnom povećanju kamata u SAD-u, dolar bi ojačao. I obrnuto, oslabio bi, kada bi podaci sugerirali da možda nije potrebno još jednom povećati kamate.

Tako je, primjerice, u petak objavljeno da je u SAD-u u rujnu broj zaposlenih povećan za 336.000, gotovo dvostruko više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. Ubrzo nakon objave tog podatka dolarov indeks porastao je na 106,98 bodova. No, do kraja petka smanjio se na 106,10 bodova jer je objavljeno i da je prosječna plaća po satu porasla u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,2 posto, što predstavlja blago usporavanje rasta plaća.

Premda je nedavno objavljeno da većina čelnika američke središnje banke u ovoj godini očekuje još jedno povećanje kamata, na tržištu novca procjenjuje se da postoji samo 42 posto izgleda da će Fed ove godine još jednom povećati kamate.

O špekulacijama u vezi kamata, kao i novim gospodarskim pokazateljima, i ubuduće će ovisiti kako će se vrijednost dolara kretati prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari