Zbog sukoba u Izraelu porasle cijene zlata

Pixabay.com
Zlato, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak zbog sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinske naoružane skupine Hamas koji je zaoštrio političku neizvjesnost na Bliskom istoku, preusmjerivši kapital u sigurnu imovinu.

Na fizičkom je tržištu unca zlata poskupjela jedan posto, na 1.850,70 dolara, najvišu razinu u tjedan dana. U terminskim ugovorima na američkom tržištu uncom zlata trgovalo se po 1,1 posto višoj cijeni, od 1.865,10 dolara.

Poskupjelo je i srebro, za 0,4 posto, na 21,68 dolara, i platina, za 0,9 posto, na 884,41 dolar, prenosi Hina.

Ulagači tradicionalno ulažu u zlato u razdobljima izražene političke i financijske neizvjesnosti, a skloni su tražiti sigurnost i u američkim državnim obveznicama, dolaru i jenu.

Budući da investitori traže sigurna ulaganja, zlato je u najmanju ruku kratkoročno profitiralo zbog pojačanih geopolitičkih napetosti, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Izrael je u nedjelju napao palestinsku enklavu Gazu, odgovorivši na ofenzivu pripadnika Hamasa koji su krajem prošlog tjedna upali na izraelski teritorij. Sukob je do sada odnio više od 1.000 ljudskih života i mogao bi prerasti novi veliki rat na Bliskom istoku.

“Bez obzira na to, visoke kamatne stope u SAD-u ostat će vjetar u leđa cijenama zlata. Očekujemo više cijene zlata nakon što Fed počne biti bezobrazniji tijekom 2024. godine”, dodao je Staunovo.

“Ključno je pitanje koliko će dugo kapital tražiti zaklon u sigurnoj imovini ako je vikend donio neke tektonske promjene u geopolitičkom krajoliku”, ističe u bilješci Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

“Barem iz perspektive robe, geopolitika obično više stvara buku no što nastupa u ulozi trajnog i značajnog temeljnog faktora (cijena)”, dodaje Ruecker.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari