Zbog straha od inflacije i rata sve više zemalja vraća zlato u domaće riznice

Foto: Pixabay/Pexels
Zlato, Foto: Pixabay/Pexels

Sve više zemalja vraća zlato u domaće riznice zbog inflacije i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, zamrznuvši njezinu imovinu u inozemstvu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje američke tvrtke Invesco.

Hina piše, pozivajući se na isti izvor, kako više od 85 posto od 85 državnih stabilizacijskih fondova i 57 središnjih banaka procjenjuje da će inflacija u idućih deset godina biti viša no što je bila u proteklih deset.

Takvo okruženje obično potiče ulaganja u zlato i obveznice gospodarstava u nastajanju, ali čini se da je važan okidač i zapadno zamrzavanje gotovo polovine od ukupno 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi.

Taj presedan zabrinuo je “značajan udio” središnjih banaka, pokazalo je istraživanje, i gotovo 60 posto anketiranih navelo je da je zlato zato postalo privlačnije, a njih 68 posto sada rezerve drži u domaćoj riznici, u odnosu na 50 posto u 2020.

“Držali smo zlato u Londonu… ali sada smo ga vratili kući jer želimo sigurnu imovinu i želimo da bude na sigurnom”, citiraju autori izvješća anonimnu središnju banku.

Mnogi zastupaju takav stav, rekao je Invescov čelnik odjela službenih institucija Rod Ringrow, koji je nadgledao izvješće.

“To je moje zlato i želim da bude kod kuće, glasila je mantra kojoj smo svjedočili u posljednjih godinu dana”, dodao je Ringrow.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari