Središnje banke planiraju ulagati u zlato

Foto: Pixabay.com

Istraživanje Svjetskog vijeća za zlato pokazalo je da četvrtina od 59 ispitanih središnjih banaka namjerava povećati svoje zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci.

Istraživanje, objavljeno u utorak, 6. lipnja, također je pokazalo da sedam od deset središnjih banaka vjeruje kako će se zlatne rezerve globalnih središnjih banaka povećati u sljedećih 12 mjeseci, što je povećanje od 10 bodova u odnosu na prošlogodišnje rezultate istraživanja.

Ovi podaci dokaz su da središnje banke pozitivno gledaju na ovu vrstu ulaganja, prenosi Business Times.

Zabrinutost oko kamatnih stopa utjecala je na odluke ispitanika o ulaganju u zlato. Takve odluke popraćene su zabrinutošću zbog inflacije, geopolitičke nestabilnosti, kao i ekoloških i društvenih pitanja.

Čimbenici koji su okarakterizirani kao manje zabrinjavajući, u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, uključuju zabrinutost zbog trenutnih i budućih pandemija, kao i digitalnih valuta.

Ispitanici su također bili pesimistični glede buduće uloge američkog dolara. Točno polovica smatra da će postotak rezervi denominiranih u američkim dolarima biti između 40 i 50 posto u sljedećih pet godina, što je pad s 51 posto u trećem kvartalu 2022.

Blizu 60 posto misli da će zlato biti skuplje u sljedećih pet godina, između 16 i 25 posto ukupnih rezervi, u usporedbi s 15 posto u trećem kvartalu prošle godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari