Rekordno recikliranje zlatnog nakita u Indiji od početka 2023. godine

Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva

Indijci će ove godine vjerojatno prodati rekordnu količinu rabljenog zlatnog nakita kako bi iskoristili rastuće domaće cijene plemenitog metala, pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato.

Ako lokalne cijene nastave rasti, očekuje se da će prodaja recikliranih zlatnih poluga skočiti za više od 20 posto i dostići prethodnu najvišu razinu od 119,5 tona postavljenu 2019., rekao je u intervjuu P.R. Somasundaram, regionalni izvršni direktor za Indiju u Svjetskom vijeću za zlato i dodao da će to vjerojatno dovesti do toga da će Indija ove godine uvoziti manje zlata, prenosi Bloomberg.

Smanjenje kupnje drugog najvećeg svjetskog uvoznika zlata moglo bi izvršiti pritisak na pad međunarodnih cijena, trenutno blizu 1960 dolara za uncu.

Indijske cijene zlata porasle su za gotovo petinu u posljednjih 12 mjeseci, više nego dvostruko u odnosu na globalnu stopu, jer je slabija rupija pogurala cijenu plemenitog metala.

Zlato je uobičajena i popularna investicija u Indiji, posebno u ruralnim područjima gdje je pristup bankarskim uslugama teško dostupan.

Poljoprivrednici često kupuju ovaj metal nakon dobre žetve, a zatim ga prodaju, ako je potrebno, za kupnju sjemena, gnojiva i drugih artikala. Indijska kućanstva i hramovi zajedno posjeduju oko 25.000 tona zlata.

Prodaja recikliranog zlata u Indiji porasla je za četvrtinu u prva tri mjeseca 2023. u odnosu na godinu ranije na oko 35 tona, pokazali su podaci vijeća. Otkup poluga u tom je razdoblju pao za 17 posto na 112,5 tona.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari