Prekinut štrajk u rudniku zlata u Meksiku: Rudarima obećane veće plaće

Pixabay.com
Zlato, ilustracija Foto: Pixabay.com

Četveromjesečni štrajk radnika prekinut je u Newmontovom rudniku zlata Penasquito u Meksiku nakon što je postignut dogovor između radnika i tvrtke o povećanju plaća, prema izjavama rudnika, sindikata i meksičkog ministarstva rada u četvrtak.

Meksiko je među 10 najvećih rudara zlata na svijetu, a Penasquito je među najproduktivnijim rudnicima za plemenite metale.

Obje su se strane složile s povećanjem plaća radnika od osam posto, navodi se u izjavama, što je brojka ispod povećanja od 10 do 20 posto koje je prvobitno predložio sindikat. U priopćenju sindikata navodi se da je povećanje plaća retroaktivno od 1. kolovoza, prenosi Reuters.

U kratkom priopćenju, Newmont je potvrdio da je postignut “preliminarni” dogovor i rekao kako se nada da će biti odobren na saveznom radnom sudu kako bi se aktivnosti u rudniku mogle ponovno pokrenuti, bez navođenja dodatnih pojedinosti.

Štrajk je u lipnju pokrenuo Nacionalni sindikat rudara i metalaca Meksičke Republike, predvođen predsjednikom sindikata i vladajuće stranke senatorom Napoleonom Gomezom, saveznikom ljevičarskog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

U izjavama se navodi da će radnici također dobiti 152 milijuna pezosa (8,3 milijuna dolara) bonusa, podijeljenih na jednake dijelove.

Penasquito, koji se nalazi u sjevernoj državi Zacatecas, pretrpio je operativni udar od 23 milijuna dolara, kao i 15 milijuna dolara amortizacije zbog obustave rada, prema podacima tvrtke objavljenim nakon drugog kvartala.

Tijekom drugog tromjesečja rudnik je proizveo oko 1.077 kilograma zlata, što je pad od gotovo 70 posto u odnosu na razdoblje prethodne godine.

Prošle godine Penasquito je proizveo oko 16.046 kilograma zlata.

Osim plemenitih metala, Penasquito također proizvodi značajne količine baznih metala cinka i olova.

Newmont je u srpnju povukao svoje godišnje predviđanje proizvodnje za 2023. zbog štrajka.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari