Snažno porasle cijene plina u Europi

Pixabay.com
Plinske boce, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene plina u Europi snažno su porasle u ponedjeljak budući da su trgovce zabrinuli oružani sukob u Izraelu i zatvaranje cjevovoda na Baltiku zbog mogućeg curenja plina.

Na središnjoj europskoj platformi za trgovinu plinom u Nizozemskoj TTF cijene su u terminskim ugovorima s rokovima isporuke od mjesec dana porasle za 10 posto u odnosu na zatvaranje trgovine prošli petak, na 41,80 eura po megavat satu (MWh).

Unatoč dvoznamenkastom skoku još su uvijek znatno ispod prošlogodišnjeg vrhunca od više od 300 eura po megavat satu koji je odražavao prekid isporuka iz Rusije i potragu za alternativnim izvorima nabave, prenosi Hina.

Trgovci objašnjavaju skok zatvaranjem finsko-estonskog plinovoda zbog pada tlaka tijekom vikenda. Finski operater ne isključuje mogućnost curenja plina, dodajući da još pokušava utvrditi uzrok pada tlaka.

Incident još ne predstavlja prijetnju europskoj opskrbi plinom, ali naglašava ranjivost opskrbne mreže.

Trgovci povezuju poskupljenje i s izglednom eskalacijom sukoba u Izraelu nakon napada palestinske oružane skupine Hamas.

Cijene nafte snažnije su reagirale na sukob od cijena plina, budući da je regija ključan svjetski proizvođač i da ulagači strahuju od destabilizacije cijelog Bliskog istoka.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari