Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u veljači

Freepik.com
Industrijska proizvodnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su za jedan posto u veljači u usporedbi sa siječnjem 2024. u eurozoni i za 0,9 posto u EU, prema podacima statističkog ureda Europske unije, Eurostata. U siječnju su pale za 0,9 posto i u eurozoni i u EU.

Na godišnjoj razini, u veljači 2024., proizvođačke cijene pale su za 8,3 posto u eurozoni i za 8,1 posto u EU.

U eurozoni su na mjesečnoj razini najviše porasle cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 0,3 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih dobara porasle su za 0,2 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda ostale stabilne. Najviše su pale cijene energije, za 3,5 posto, a cijene u ukupnoj industriji bez energije porasle su za 0,1 posto i u EU i u eurozoni.

U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači u odnosu na mjesec prije ostale stabilne za intermedijarne proizvode.

Cijene kapitalnih dobara i trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 0,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,2 posto, dok su cijene energije pale za 3,1 posto.

Najveći mjesečni pad proizvođačkih cijene industrijskih proizvoda zabilježen je u Estoniji, 7,2 posto. Slijedi Slovačka s padom od 5,6 posto, a na trećem mjestu je Irska s 4,2 posto. Najveći rast cijena zabilježen je u Belgiji gdje su se povećale za 1,4 posto, u Luksemburgu su porasle za 0,8 posto i u Mađarskoj za 0,7 posto. U Hrvatskoj su porasle samo za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini u eurozoni najviše su pale cijene energije, za 21,1 posto, a nakon toga su cijene intermedijarnih proizvoda koje su bile manje za 5,3 posto. Najviše su porasle cijene kapitalnih dobara i to za dva posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile veće za 1,4 posto, a trajnih proizvoda za 1,1 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije pale su za 1,5 posto.

U veljači 2024. najviše su u EU porasle proizvođačke cijene kapitalnih dobara, u odnosu na veljaču 2023., isto kao i u eurozoni. Slijede netrajni proizvodi za široku potrošnju s rastom od 1,1 posto i trajni proizvodi s 0,4 posto. Najviše su pale cijene energije, za 19,6 posto, i cijene intermedijarnih proizvoda, za 5,4 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije bile su manje za 1,7 posto.

Prema Eurostatu, najveći pad proizvođačkih cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini zabilježen je u Slovačkoj gdje su cijene pale za 25,5 posto. Nakon nje je Irska s padom cijena od 24,2 posto i na kraju Italija s 14,2 posto. U Hrvatskoj su pale za 1,7 posto.

Istodobno, rast cijena zabilježen je u Luksemburgu, za 17,2 posto, i na Malti, za 0,7 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari