DZS: Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda niže za 1,4 posto

Freepik.com
Industrijska proizvodnja, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju su pale 1,4 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na prosinac 2023. manje za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u siječnju ove godine u usporedbi s prosincem lani zadržale stabilnost, dok su u odnosu na siječanj 2023. niže za 0,5 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u siječnju u usporedbi sa zadnjim mjesecom prošle godine bile niže za 0,9 posto, a u odnosu na siječanj 2023. za 1,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, prema podacima DZS-a, na inozemnom tržištu u siječnju su u odnosu na  prosinac bile više za 0,3 posto, a u odnosu na siječanj 2023. niže za 1,5 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za tri posto te u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene u energiji za 3,2 posto, te u intermedijarnim proizvodima i kapitalnim proizvodima za po 1,6 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u siječnju su u odnosu na prosinac 2023. proizvođačke cijene porasle su u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju za 20,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,1 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, ali samo u odjeljku 36, za 0,5 posto.

Na godišnjoj su razini  proizvođačke cijene  proizvođačke cijene pale su u rudarstvu i vađenju za 17,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) za 0,1 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zadržale su  stabilnost.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari