Proizvođačke cijene u industriji u godinu dana pale za 1,7 posto

Industrija, Foto: Pixabay/Pexels

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su pale 1,7 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na siječanj zadržale stabilnost, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u veljači u usporedbi s prethodnim mjesecom niže za 0,1 posto, a s veljačom prošle godine za 0,5 posto.

Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u veljači u odnosu na siječanj zadržale stabilnost, no zato su u odnosu na isti mjesec godinu ranije niže za 1,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u veljači prema mjesecu prije pale za 0,1 posto, a u odnosu na drugi mjesec 2023. godine za 1,7 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene su porasle u netrajnim proizvodima za široku potrošnju, za tri posto, i u trajnim proizvodima za široku potrošnju, za 0,5 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene u energiji, za 5,7 posto, u kapitalnim proizvodima, za 1,6 posto, te intermedijarnim proizvodima, za 1,4 posto.

Što se tiče godišnje razine, pale su u rudarstvu i vađenju za 17,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,3 posto, a u prerađivačkoj industriji za 0,5 posto, dok su porasle u opskrbi vodom i gospodarenju otpadom za jedan posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari