Proizvođačke cijene industrije na godišnjoj razini ostale stabilne

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu su u usporedbi sa studenim ukupno bile niže su za 0,8 posto, dok su u odnosu na prosinac prošle godine zadržale stabilnost, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ako pak usporedimo proizvođačke cijene industrijskih proizvoda ukupno, isključujući energiju, tada su niže za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije.

Na godišnjoj razini, otkrivaju podaci DZS-a, više su za 0,3 posto.

Od toga su na na tržištu eurozone bile niže su za 0,6 posto u usporedbi sa studenim, a izvan europodručja za 1,6 posto.

Cijene su, kada im poredimo s prethodnim mjesecom, porasle u kapitalnim i trajnim proizvodima za široku potrošnju (0,1 posto), a pale u sektoru energije (2,6 posto), intermedijarnim proizvodima (0,6 posto) te u netrajnim proizvodima za široku potrošnju (0,2 posto).

U usporedbi s prosincem 2022., porasle su u netrajnim (2,6 posto) i trajnim proizvodima za široku potrošnju (2,2 posto), a pale u intermedijarnim proizvodima (1,5 posto), u energiji (1,3 posto) i kapitalnim proizvodima (1,1 posto).

Što se domaćeg tržišta tiče, u prosincu su u odnosu na studeni proizvođačke cijene porasle u trajnim proizvodima za široku potrošnju (0,9 posto) i u kapitalnim proizvodima (0,3 posto), a pale su u energiji (1,8 posto) i intermedijarnim proizvodima (0,5 posto).

U godinu dana su pak rasle u trajnim (3,7 posto) i netrajnim proizvodima za široku potrošnju (2,7 posto), a smanjile se u kapitalnim (1,7 posto) i intermedijarnim proizvodima (0,6 posto), dok su u energiji zadržale stabilnost.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari