Primorac: Iznimno zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu

Foto: Freepik.jpg

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je na marginama sastanka Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.

Ministarstvo financija u utorak je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4, a ostvareni prinos je 4,047 posto, prenosi Hina.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a…

Po riječima Primorca, interes stranih ulagača je bio doista izniman, knjiga upisa se napunila s više od 6,4 milijarde eura, što je 4,2 puta više od onoga što je trebalo za plasman tog izdanja, a što se tiče strukture investitora, naveo je da je u izdanju sudjelovalo gotovo 240 različitih renomiranih investitora iz različitih država.

“Svjedočili smo velikom odazivu i uspješnom izdanju, što je dokaz kredibiliteta RH i povjerenja ulagača i nagrada za sve ono što smo u proteklom razdoblju učinili, a to je odgovorno vođenje fiskalne politike i javnih financija a naravno i ulazak u eurozonu i šengenski prostor”, kazao je.

Podsjetio je kako je obveznica koja je dospjela u travnju ove godine, a bila je izdana na američkom tržištu, imala kamatu od otprilike šest posto, dok je sada kamata četiri posto, pa tako ovim izdanjem Hrvatska smanjuje troškove zaduživanja.

“RH ulaskom u eurozonu postaje novi subjekt na mapi svih onih ulagača koji ulažu u slične države eurozone, a nisu do sada imali hrvatsku euroobveznicu”, ustvrdio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari