Plenković: Interes za obveznicu pokazuje kredibilitet i reputaciju Hrvatske

Andrej Plenković / Foto: Johanna Geron, Pool Photo via AP

Velik interes investicijskih ulagača za novoizdanu hrvatsku euroobveznicu govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske, rekao je u srijedu na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

“To samo govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske”, rekao je premijer i dodao da je interes investitora bio jako dobar, a ostvareni uvjeti izdanja u današnjim uvjetima vrlo povoljni, prenosi agencija Hina.

“Sve je to u kontekstu odgovorne politike vođenja javnih financija, investicijskog kreditnog rejtinga i snažnog položaja Hrvatske u duhu integracije u europodručje i šengen”, rekao je Plenković.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske u utorak je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a itd.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari