Prijevoz tereta na njemačkim plovnim putevima na najnižoj razini od 1990.godine

Freepik.com
Uvoz sirovina, Freepik.com/Ilustracija

Prijevoz tereta u njemačkoj mreži unutarnjih plovnih putova spustio se u 2023. godini na najnižu razinu od ujedinjenja u 1990. godini, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost, izvijestio je njemački statistički ured Destatis.

Tijekom prošle godine, unutarnjim plovnim putevima prevezeno je samo 172 milijuna tona tereta, što je za 5,9 posto manje nego u 2022. godini, pokazuju podaci Destatisa.

Polovinu prošlogodišnjeg tereta činili su proizvodi naftni derivati, željezna ruda, kamen i zemlja, izvijestio je statistički ured, prenosi Hina, dodajući da je transport derivata blago porastao, za 3,1 posto, na 27,9 milijuna tona. Ugljen je pak bilježio oštar pad, za 27,9 posto, na 18,5 milijuna tona.

„Rastresita i tekuća dobra za široku potrošnju ponovo su dominirala, s udjelima od 56,6 odnosno 27,3 posto. Udio kontejnerskog prijevoza iznosio je pak 9,4 posto. Obujam tereta u unutarnjem prijevozu smanjio se za 4,8 posto, na 42,5 milijuna tona“, priopćeno je iz Destatisa.

Navedeno je i da je prekogranični promet pao za 7,3 posto, na 119,2 milijuna tona, pad izlaznih pošiljki od četiri posto te pad ulaznih pošiljki za devet posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari