Signali upućuju na deindustrijalizaciju Njemačke

pixabay.com
Berlin, Njemačka, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nastavi li po starom, deindustrijalizacija bi mogla značajno ubrzati, upozorava ekonomist IW-a Christian Rusche.

Njemačka ulaganja u inozemstvu znatno su i u 2023. godini nadmašila strana ulaganja u Njemačkoj, potvrdivši ocjene o deindustrijalizaciji, upozorio je u četvrtak institut IW.

Strane tvrtke uložile su lani u najveće europsko gospodarstvo tek neke 22 milijarde eura, naveo je IW. 

Njemačke kompanije uložile su pak lani u inozemstvu čak 116 milijarde eura. Oko 90 milijardi eura usmjereno je u posljednje vrijeme usmjereno u druge članice EU-a, prvenstveno u zemlje Beneluksa i Francusku.

Strane su pak tvrtke malo ulagale u Njemačku, uz izuzetak manjih akvizicija ili projekata, što pokazuje slabije uvjete u usporedbi s globalnom konkurencijom, istaknuli su u IW-u.

Prednost njemačkih ulaganja u inozemstvu u odnosu na strana ulaganja u Njemačkoj spustila se ipak lani na “samo” 94 milijarde eura, napominje institut, sa 125 milijardi u 2022., najviše razine od 1971. godine, pokazalo je istraživanje, bazirano na podacima središnje banke.  

Njemačka ulaganja u inozemstvu iz godine u godinu nadmašuju ulaganja stranih kompanija u Njemačku, što pokazuje da posrijedi nisu iznimke već simptom deindustrijalizacije, zaključuju u IW-u.

Visoki troškovi natjerali su mnoge njemačke tvrtke da premjeste dijelove ili cijelo poslovanje u jeftinije zemlje, poput europskih gospodarstava u razvoju.

Iako je pritisak troškova energije popustio, njemačka ulaganja u inozemstvu i dalje uvelike nadmašuju strana ulaganja u Njemačkoj, što navodi na zaključak da i dalje nije dovoljno atraktivna za poslovanje, napominju.

Vlada je uočila problem i sada mora poduzeti konkretne mjere i kompanijama, između ostalog, osigurati politički okvir koji omogućuje planiranje, a time i sigurnost ulaganja, zaključuju.

Nastavi li po starom, deindustrijalizacija bi mogla značajno ubrzati, upozorava ekonomist IW-a Christian Rusche.

Udio industrije u njemačkom gospodarstvu nešto je veći od 20 posto, a uslužnog sektora čak 70 posto, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari