Potražnja za radnicima u Hrvatskoj najmanja u posljednjih 37 mjeseci

pixabay.com
OVI indeks slobodnih radnih mjesta, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

OVI indeks zabilježio je pad na godišnjoj razini u sva tri mjeseca prvog tromjesečja, od čega je pad u ožujku bio najveći u posljednjih 37 mjeseci i iznosio je 8,2 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

U prva tri mjeseca ove godine indeks je tako pao za 5,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je najveći pad u posljednje tri godine.

I prema desezoniranim podacima OVI indeks je u ožujku zabilježio smanjenje od 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je najveće smanjenje od lipnja prošle godine, dok je desezonirana tromjesečna stopa rasta u odnosu na prethodno tromjesečje bilježila pad od tri posto, što je najveći pad u posljednjih godinu i pol“, objavljeno je na službenoj stranici Ekonomskog instituta Zagreb.

Iako je potražnja za radom pala u prvom tromjesečju, ipak je u posljednjih 12 mjeseci desezonirani indeks blago porastao u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, i to za 0,1 posto.

„Prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač i dalje su najtraženija zanimanja, jednako kao i prije godinu dana, iako su sva zanimanja osim kuhara u ožujku zabilježila smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini i zajedno doprinijeli padu indeksa s 0,6 postotnih bodova. Kuhari su imali najveći pozitivan doprinos indeksu od 0,2 postotna boda, a učitelji su negativno doprinijeli s čak 2,2 postotna boda, uz programere, informatičare i auto servisere koji su svaki doprinijeli s padom od 0,5 postotnih bodova“, priopćeno je s Instituta

I dalje raste udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija, sa 62 na 65,5 posto, dok se istovremeno udio oglasa u kojima se tražila niska kvalifikacija smanjio s 14,5 na 13,9 posto, a udio oglasa u kojima se tražila visoka kvalifikacija pao je s 23,4 na 20,6 posto.

Za razliku od prethodnih mjeseci, u ožujku su svi tipovi ugovora imali negativan doprinos ukupnom indeksu, ali najviše ugovori na određeno čiji je broj pao za -13,7 posto u posljednjih godinu dana.

Sve četiri geografske regije zabilježile su smanjenje broja oglasa, ali je ono bilo najizraženije u središnjoj Hrvatskoj i u regiji sjeverni Jadran gdje je broj oglasa na godišnjoj razini u ožujku pao za 6,9, odnosno 14,9 posto.

„U obje izdvojene regije najveći negativan doprinos padu indeksa dogodio se u oglasima u kojima se traži učitelj, dok su oglasi u kojima se traži skladištar u središnjoj Hrvatskoj imali najveći pozitivan doprinos indeksu, a zanimanja kuhara, konobara i hotelijera/ugostitelja u regiji sjeverni Jadran“, navodi se u objavi.

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari