OVI indeks za 2023.: Najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom

freepik.com
Mađu najtraženijim zanimanjima - prodavač/ica, Foto: Freepik.com/drobotdean

U odnosu na 2022. godinu, OVI indeks je zabilježio nešto skromniji rast u odnosu na prethodne godine u iznosu od 3,6 posto, što govori o daljnjem rastu potražnje za radom, ali uz određeno usporavanje čiji se uzrok, barem djelomično krije i u baznim efektima, odnosno u povijesno najvećem broju oglasa, priopćeno je iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji izračunava OVI, odnosno mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih.

„U odnosu na pretkriznu 2019. godinu, ukupan broj online oglasa u 2023. bio je veći za 37 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama. Gotovo čitav doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom i niskom kvalifikacijom doprinijela za tek pola postotna boda. Stoga se i udio oglasa sa srednjom stručnom spremom povećao za 1,2 postotna boda na 61,9 posto, dok su se udjeli i visoke stručne spreme i niske kvalifikacije smanjili tijekom 2023. godine“, objavljeno je na službenoj stranici Ekonomskog instituta (EIZ).

Najtraženijih pet zanimanja su prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač, koji se u odnosu na 2022. godinu, sa šestog popeo na peto mjesto i tamo zamijenio zanimanje knjigovođe.

Najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari i vozači, dok su se među najvećim negativnim doprinosima pronašli programeri, informatičari, dizajneri i kuhari.

Na rang ljestvici najtraženijih zanimanja najviše je pao interes za programerima koji su s 12. pali na 23. mjesto, dok su se teleoperateri i učitelji popeli za četiri mjesta – teleoperateri s 23. na 19., a učitelji s 14. na 10. mjesto“, stoji u objavi.

U 2023. godini značajnije se povećao i broj i udio ugovora na neodređeno, i to ponajviše nauštrb ugovora na određeno i sezonskog zapošljavanja. Udio ugovora na neodređeno tako je dosegnuo 48,2 posto, 4,5 postotnih bodova više u odnosu na godinu ranije.

Sve hrvatske regije ostvarile su rast broja oglasa na godišnjoj razini, a među njima je prednjačila središnja Hrvatska s doprinosom od 2,4 postotna boda i udjelom od 58 posto u ukupnom broju oglasa. Pratile su je sjeverni Jadran s 1 postotnim bodom, istočna Hrvatska s 0,7 te južni Jadran s 0,4 postotna boda, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI (Online Vacancy Indeks), mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

6 Odgovora

  1. Najviše se traže vozači.. s obzirom da ih nema, Filipinci će biti odlična zamjena..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari