Prodavač, skladištar i knjigovođa – najtraženija zanimanja u studenom

Pixabay.com
Prodavci najtraženiji, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Indeks slobodnih radnih mjesta, OVI indeks, prema desezoniranim podacima, u studenom je zabilježio smanjenje od 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je najveće smanjenje na mjesečnoj razini od lipnja ove godine. Na godišnjoj razini također je zabilježeno smanjenje od 2,2 posto u odnosu na studeni prošle godine, što je druga najniža stopa rasta od veljače 2021. godine.

„Čak i da se pad vrijednosti indeksa nastavi i u prosincu, očekujemo da će u četvrtom tromjesečju indeks svejedno zabilježiti rast godišnje vrijednosti. U prvih 11 mjeseci ove godine indeks je porastao ukupno za 3,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje prošle godine. Po svemu sudeći će 2023. godina biti zabilježena kao godina rasta potražnje za radom, ali značajno umjerenijeg u odnosu na prethodne godine“, objavljeno je na službenoj stranici Ekonomskog instituta Zagreb.

U odnosu na studeni prošle godine, zanimanja prodavača, skladištara, knjigovođe i konobara ostala su među najtraženijim, a vozači su istisnuli kuhare i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja u studenom nisu imali programeri koji su na toj poziciji bili posljednjih nekoliko mjeseci, već liječnici i stomatolozi koji su s 14. mjesta pali na 22., a najveći rast imali su radnici u proizvodnji koji su s 20. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u studenom 2023. Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za prodavače, vozače i skladištare, dok su najveći negativan doprinos imali liječnici/stomatolozi i referenti“, objavio je Institut.

Udio oglasa u kojima se traži srednja kvalifikacija i dalje se povećava pa je tako u studenom porastao za 3,6 postotnih bodova, na 62,3 posto, i to ponajviše nauštrb oglasa s visokom kvalifikacijom, čiji se udio smanjio za 2,6 postotnih bodova, na 23,6 posto.

Trend rasta udjela oglasa koji nude zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme i dalje je vidljiv te je takvih oglasa u studenom bilo 53,4 posto, 5,5 postotnih bodova više u odnosu na studeni prošle godine, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

Kako stoji u objavi, najveći doprinos padu broja oglasa ovoga puta stigao je iz inozemstva, kategorije u kojoj je broj oglasa u godinu dana pao za 32,1 posto. Slijedili su sjeverni Jadran s padom od 6,2 posto te istočna Hrvatska, s 11,9 posto manje oglasa na godišnjoj razini. Pozitivan doprinos imali su, pak, južni Jadran s godišnjom stopom rasta od 5,1 posto te središnja Hrvatska s 1,6 posto.

“Iako je stopa rasta u središnjoj Hrvatskoj bila niska, s obzirom na to da je 63 posto oglasa upravo u toj regiji, pozitivan doprinos ukupnom indeksu iznosio je čak jedan postotni bod”, objavljeno je na službenoj stranici.

Najveći doprinos rastu broja oglasa u središnjoj Hrvatskoj imali su oglasi za prodavače, skladištare i vozače, dok su najveći negativan doprinos kod oglasa iz inozemstva imali oglasi za elektrotehničare, građevinske radnike i kuhare, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI (Online Vacancy Indeks), mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari