Potražnja za radom nastavlja rasti, prodavači i učitelji i dalje najtraženiji

Foto: Kampus Production/Pexels

Indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) za listopad porastao je za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta, pokazuju podaci koje je u petak objavio Ekonomski institut Zagreb.

I prema desezoniranim podacima, OVI indeks raste treći mjesec zaredom pa je tako nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je porastao za dodatnih 0,8 posto.

S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, istaknuli su iz instituta, može se očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, odnosno sa snažnom potražnjom na tržištu rada.

U prvih 10 mjeseci ove godine potražnja za radom ukupno je veća za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U odnosu na listopad prošle godine zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Najveći pad na toj ljestvici ponovno bilježe programeri koji su s jedanaestog mjesta pali na 27., a najveći rast liječnici i stomatolozi koji su se s 22. mjesta popeli na trinaesto.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavači.

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 posto.

Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine.

3 Odgovora

  1. Pa dobro najavili su povećanje plaća u školstvu tako da vjerujem da će se potražnja smanjiti.

  2. Kada imaju niske place pa nitko ne zeli raditi. Nadamo se da ce se nesto promjeniti po tom pitanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari