Pilot najbolje plaćeno zanimanje u Hrvatskoj, slijede direktori i lead developeri

Foto: Pexels

Pilot je najbolje plaćeno zanimanje u Hrvatskoj, a krojač najslabije, pokazali su podaci servisa MojaPlaća koje prenosi Hina.

U drugom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj s uključenim dodacima iznosila je 1.140 eura, što je četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i 16 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine. Pritom su u prosjeku najviše plaćeni piloti s 2.912, a najgore krojači s 598 eura.

Medijan plaće iznosi 1.030 eura, što znači da je polovica isplaćenih plaća manja, a polovica veća od tog iznosa. U odnosu na prvi kvartal medijalna plaća narasla je za tri posto, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine 13 posto.

Pilote slijede direktori s prosjekom od 2.699 eura, te lead developeri s prosjekom od 2.627 eura. I četvrto i peto mjesto zauzima IT sektor – IT arhitekti imaju u prosjeku 2.397 eura mjesečno, a IT manageri 2.365 eura.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće 119 posto više od prosječne, najplaćenija zanimanja su i dalje ona iz područja tehnologije i razvoja (66 posto više od prosjeka) i informacijskih tehnologija (plus 37 posto).

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (34 posto manje od prosjeka), tekstilni radnici (37 posto manje) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (28 posto manje).

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu šest posto su više od prosjeka, te iznose 1.209 eura.

Primanja zaposlenika privatnih tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu četiri posto su niža od prosjeka (1.093 eura). Nadalje, prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 1.067 eura (minus šest posto), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1.007 eura (minus dvanaest posto).

Jedan odgovor

  1. Tužno je vidjeti kako se plaćom priznaju samo IT sektori. Povećajte plaće i ostalim sektorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari