Ministar Malenica: Plaće u državnim i javnim službama neće biti manje nego danas

U Saboru je započela rasprava o novom Zakonu o plaćama u državnoj i javnim službama, kojim se nastoji provesti načelo jednake plaće za jednak rad. Uvodi se sustav nagrađivanja službenika, a ocjenjivanje njihova rada dovodi se u vezu s plaćama.

Prema prijašnjem zakonu, službenici na istim radnim mjestima nerijetko su dobivali različite plaće, a sada to više neće biti moguće.

“Plaće sigurno neće biti manje nego što su danas. To je Vlada pokazala i s dodatkom koji će biti isplaćen ovaj tjedan, za 220.000 državnih i javnih službenika”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u Hrvatskom saboru.

Malenica je kazao i da će državni i javni službenici ovaj tjedan, kada im se isplati plaća, vidjeti ozbiljnost reforme kojoj je cilj povećanje plaća. Istaknuo je da će plaća porasti najvećem broju službenika i namještenika, posebice onima koji su najmanje plaćeni, te najavio da će paralelno sa zakonom raditi na potrebnim uredbama da bi se maksimalno skratilo vrijeme od stupanja zakona na snagu do donošenja uredbi.

Govoreći o sustavu ocjenjivanja, ministar Malenica je u Saboru pojasnio da prijedlogom zakona imaju tri kategorije ocjena za koje će službenik dobiti povećanje plaće – izvrstan, naročito uspješan i uspješan. Naveo je i da zakon sadrži odredbe koje se odnose na način na koji će se zaposleni ocjenjivati, a poslije će se to razraditi kroz uredbe koje će biti na javnom savjetovanju.

“Mi, temeljem sadašnjeg sustava ocjenjivanja, za službenike koji su ocjenjeni najvišom ocjenom nemamo nikakve financijske koristi. Sada uvodimo dvije nove stvari – bonuse i horizontalno promicanje u plaći”, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Hrvatske, Ivan Malenica.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari