Hrvatski sabor o paketu poreznih zakona

Hrvatski Sabor / Foto: Hina

Hrvatski sabor danas počinje posljednje zasjedanje prije ljetne pauze, raspravom o novom zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama, kojim se nastoji provesti načelo jednake plaće za jednak rad. Saborski zastupnici raspravljat će tijekom tjedna i o paketu izmjena poreznih zakona, čiji je cilj rast plaća.

Ministar pravosuđa i uprave u Vladi Hrvatske, Ivan Malenica, ranije je ocijenio da zakoni o plaćama u državnim i javnim službama te o državnim službenicima predstavljaju jedan od najvećih reformskih paketa u zadnjih 30 godina u području javne uprave, koji će dovesti do daljnjeg povećanja plaća u tom sektoru.

Naglasio je i da umjesto 300 različitih propisa koji sada postoje u uporabi, a koji su uređivali različite dodatke, različite statuse državnih i javnih službenika, uvodi se jedinstven zakon, na koji će se nastaviti dvije uredbe. Organizira se i drugačiji sustav ocjenjivanja državnih i javnih službenika, tako da će, s obzirom na ocjene koje dobivaju državni i javni službenici, plaća biti uvećana ili smanjena.

Ministar Malenica je rekao i da će se kroz ove zakone i ove dvije uredbe 2.500 različitih radnih mjesta različitih kategorija svesti na 600, te da će se ukinuti oko 500 različitih dodataka. Sabor će o ovim zakonima imati objedinjenu raspravu.

Hrvatski sabor tokom ovog tjedna očekuje još i set poreznih zakona, koji se, između ostalog, odnose na jedinice lokalne samouprave odnosno ukidanje prireza, a za uzvrat bi dobili pravo da sami određuju stopu poreza na dobit.

Sabor bi 15. srpnja trebao zaključiti redovno proljetno zasjedanje, no prema neslužbenim informacijama nije isključeno da zastupnici odrade i koji dan na izvanrednoj sjednici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari