Završeno najznačajnije spajanje banaka od 2008. godine

Foto: Biznis.rs

Švicarski bankarski div UBS objavio je u otvorenom pismu da je finalizirao akviziciju svog bivšeg konkurenta, banke Credit Suisse.

“Završili smo pravno preuzimanje Credit Suisse. To je početak novog povijesnog poglavlja za novi entitet”, navodi se u pismu objavljenom u švicarskom dnevniku NZZ, prenosi Beta.

Otkupom se stvara megabanka kakva nikada prije nije postojala u Švicarskoj. Njezina veličina zabrinjava i političke dužnosnike. Tisuće radnih mjesta moglo bi nestati samo u Švicarskoj zbog dupliranja radnih mjesta nakon spajanja banaka.

Credit Suisse, druga najveća švicarska banka, postala je nesolventna preko noći u ožujku zbog niza loših investicijskih odluka i straha od klijenata koji su u panici dizali svoju ušteđevinu.

Vlasti u Švicarskoj, uz potporu središnje banke i financijskih regulatora, dogovorile su prodaju banke Credit Suisse UBS-u za 3,25 milijardi dolara, ne računajući preuzete obveze. Spajanje otvara veliki posao za UBS, koji je u otvorenom pismu naglasio svoj konzervativni pristup riziku i rekao da neće pristati na kompromis.

Šef Švicarske nacionalne banke (SNB) Thomas Jordan smatra kako nije bilo drugog rješenja.

“Naravno da je šteta što je sada ostala samo jedna (velika banka). Ali siguran sam kako bi, da je UBS-ov otkup banke propao, došlo do međunarodne krize, a za Švicarsku bi bilo još gore”, naglasio je.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari