Indeks slobodnih radnih mjesta pao i u srpnju, najtraženiji prodavači i skladištari

Foto: Pixabay/Pexels

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za srpanj pao je za jedan posto u odnosu na isti mjesec lani, a pad je zabilježen i na mjesečnoj razini, i to treći mjesec zaredom, ovaj put za 3,2 posto, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), a prenosi Hina.

“OVI indeks je na godišnjoj razini u srpnju pao za jedan posto, nakon blažeg pada u svibnju i umjerenog oporavka u lipnju. Smanjenje u svibnju iznosilo je tri posto, 6,2 posto u lipnju, te dodatnih 3,2 posto u srpnju. Drugo tromjesečje je stoga u odnosu na prethodno završilo u minusu od dva posto, a i početak trećeg tromjesečja započeo je padom”, navedeno je u objavi na internetskoj stranici instituta.

No, analitičari EIZ-a vjeruju kako se i dalje radi o pomicanju sezonskog zapošljavanja prema početku godine, umjesto tijekom turističke predsezone, kao što je bio običaj prijašnjih godina, a ne o usporavanju trendova na tržištu rada.

Najtraženija zanimanja su ista kao i lanjskog srpnja – prodavač, skladištar, vozač, konobar, kuhar i knjigovođa, a zajedno su na godišnjoj razini generirala 1,7 posto rasta broja oglasa.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su programeri, s 13. na 24. mjesto, a najveći rast liječnici, koji su s 25. mjesta godinu dana ranije skočili na 12. najtraženije zanimanje u srpnju.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija i dalje je u porastu i u srpnju je iznosio 62 posto, kao što je u porastu i broj oglasa koji su nudili zaposlenje na neodređeno vrijeme, s 44,1 na 47,4 posto.

Također, u srpnju je jedino u središnjoj Hrvatskoj zabilježeno smanjenje broja oglasa, 4,1 posto na godišnjoj razini, a rast su predvodile istočna Hrvatska s 23,9 posto, te sjeverni Jadran s 19,5 posto.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari