Indeks slobodnih radnih mjesta u porastu, potražnja za učiteljima

pixabay.com
OVI indeks slobodnih radnih mjesta, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI za kolovoz je porastao za 2,3 posto u odnosu na lanjski mjesec, a nakon pada tri mjeseca zaredom rast je zabilježen i na mjesečnoj razini, za 2,4 posto, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“Nakon blagog pada OVI indeksa u srpnju od jedan posto, u kolovozu je na godišnjoj razini zabilježen rast indeksa od 2,3 posto. Iz mjeseca u mjesec desezonirana vrijednost indeksa padala je na mjesečnoj razini – u svibnju, lipnju i srpnju kumulativno za 11,9 posto, ali je u kolovozu u odnosu na srpanj porasla za 2,4 posto”, stoji u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, prenosi Hina.

Analitičari EIZ-a su napomenuli da treće tromjesečje mjereno u odnosu na drugo tromjesečje obično bilježi pad, jer se radi o ljetnim mjesecima i sezonski uvjetovanom manjku oglasa za radna mjesta. Takav trend očekuju i u trećem tromjesečju ove godine koje bi, sudeći prema srpnju i kolovozu, moglo završiti s minusom od otprilike šest posto, što je nešto veći pad nego što je zabilježen u istom razdoblju godinu dana ranije.

Porast zanimanja za učiteljima, foto: Pixabay.com

Najtraženija zanimanja su ista kao i lanjskog kolovoza – prodavač, konobar, skladištar, vozač i kuhar, ali je potražnja za kuharima s trećeg pala na peto mjesto.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su programeri, s 10. na 26. mjesto, a najveći rast učitelji, koji su s 13. mjesta godinu dana ranije skočili na šesto najtraženije zanimanje u kolovozu 2023. godine.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za učitelje, vozače i skladištare, dok su najveći negativan doprinos imali programeri, dizajneri i informatičari, navedeno je.

Udio oglasa u kojima se tražila niska kvalifikacija ostao je nepromijenjen u godinu dana, na 16,6 posto, dok se udio oglasa sa srednjom kvalifikacijom blago povećao, a s visokom blago smanjio.

Sjeverni Jadran s padom broja oglasa za tri posto

Sjeverni Jadran jedina je regija koja je u kolovozu zabilježila smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, i to za tri posto, dok je istočna Hrvatska zabilježila najveću stopu rasta, od čak 23,4 posto. Središnja Hrvatska je zbog velikog broja oglasa ipak imala najveći pozitivan doprinos stopi rasta od 2,5 postotnih bodova, koji ponajviše odražava rast potražnje za učiteljima, vozačima, radnicima u proizvodnji i građevinarstvu, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari