Potražnja za radnim mjestima u rujnu veća za 7,2 posto

Pixabay.com
Posao, ilustracija. Foto: Pixabay.com

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI, za rujan porastao je za 7,2 posto na godišnjoj razini, što je najveća stopa rasta od ožujka ove godine, a rast je zabilježen i na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na kolovoz ove godine, za 4,6 posto, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Kako je istaknuto u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, treće tromjesečje je tako u odnosu na isto razdoblje prošle godine završilo u plusu od 3,2 posto, ali u odnosu na drugo tromjesečje zabilježen je pad desezonirane vrijednosti od 4,1 posto, koji je u odnosu na 2022. godinu, kada je pad iznosio pet posto, bio ipak nešto umjereniji.

“Nastavi li se sličan trend do kraja godine, za očekivati je da će potražnja za radom i u ovoj godini ostvariti pozitivnu stopu rasta, ali značajno manje vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu”, ocijenili su EIZ-ovi analitičari.

U odnosu na rujan prošle godine, zanimanja prodavača, učitelja, konobara i skladištara ostala su među najtraženijim, a kuhari su zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 15. na 23. mjesto, a najveći rast inženjeri strojarstva, koji su s 24. mjesta godinu dana ranije skočili na 16. najtraženije zanimanje u rujnu 2023.

https://www.eizg.hr/indeksi-168/ovi-indeks/173
OVI Indeks za rujan 2023. godine / Izvor: Ekonomski institut Zagreb

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za učitelje, skladištare i konobare, dok su najveći negativan doprinos imali knjigovođe, programeri i informatičari, izvijestili su iz EIZ-a.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija ostao je gotovo nepromijenjen u godinu dana i iznosio je 60,1 posto, ali se udio oglasa s niskom kvalifikacijom povećao na 15,4 posto, a s visokom smanjio na 24,6 posto.

Sve četiri regije u rujnu su zabilježile povećanje broja oglasa na godišnjoj razini – sjeverni Jadran za 15,2 posto, središnja Hrvatska za 6,6 posto, južni Jadran za 4,3 posto, dok je istočna Hrvatska imala najnižu stopu rasta, od 2,7 posto.

Među pet najtraženijih zanimanja u svim regijama su imali prodavači, učitelji i konobari, a sve, osim istočne regije, tražili su i skladištare. Sjeverni i južni Jadran u velikom broju su tražili i kuhare, dok su se u pet najtraženijih zanimanja u središnjoj Hrvatskoj našli i referenti, a u istočnoj Hrvatskoj vozači i građevinski radnici, primjetili su EIZ-ovi analitičari.

Podsjećamo, OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

23 Odgovora

  1. Više ne govore svima dobro poznatu rečenicu “Ako ti nećeš radit, ima tko će”.

  2. Treba platiti radnika, ima dosta vrijednih i kompetentnih ljudi, samo ih treba pošteno platiti

  3. Kolo srece se okrece, sad radnici biraju poslove, a ne poslodavci radnika.. mozda ce nas kroz koju godinu i cijeniti.. ako i jedan dobar radnik ostane

  4. Tko želi taj i nađe način. Ovo je sve pre apsurdno postalo uz toliko alata danas dostupni mi u sve većem kaosu da ne naučimo nešto novo. Sramota.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari