U kolovozu pala industrijska proizvodnja, a smanjio se i broj zaposlenih

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je u kolovozu pala industrijska proizvodnja na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom. Smanjio se i ukupan broj zaposlenih u industriji za 0,1 posto u usporedbi sa srpnjem, a u usporedbi s kolovozom prošle godine manji je za dva posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini pao za 0,1 posto, isto je i kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, a u rudarstvu i vađenju pao je za 0,3 posto.

Industrijska proizvodnja je u kolovozu pala za 2,2 posto u odnosu na mjesec prije, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine skliznula za 2,4 posto. Vidi se da je u kolovozu proizvodnja pala oštrije nego u srpnju kada je bila manja za 0,7 posto na godišnjoj razini. U prvih osam mjeseci 2023. godine industrijska proizvodnja pala je za jedan posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine.

Prema podacima DZS-a, u kolovozu je proizvodnja bila manja u svih pet sektora na godišnjoj razini. Najviše je pala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, 11,3 posto, na drugom mjestu je proizvodnja kapitalnih proizvoda s padom od 6,9 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 3,6 posto, energije za tri posto i intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto.

Kada je riječ o broju zaposlenih u sklopu prerađivačke industrije, u kolovozu u odnosu na mjesec prije, najviše je pao u proizvodnji namještaja za 4,9 posto, zatim slijedi proizvodnja duhanskih proizvoda za 3,5 posto i proizvodnja odjeće za 2,5 posto.

Istodobno, broj zaposlenih je porastao u proizvodnji pića i računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za po 1,9 posto, a u proizvodnji prehrambenih proizvoda i kože te srodnih proizvoda za po 0,7 posto.

U kolovozu 2023. u usporedbi s kolovozom 2022. godine, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1,7 posto, u prerađivačkoj industriji za dva posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 1,9 posto.

U prerađivačkoj industriji, na godišnjoj razini, najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 18,5 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 12,5 posto i u proizvodnji namještaja za 10,2 posto.

Prema DZS-u, najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini bio je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 13,2 posto i u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 7,6 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pao je za 0,9 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari