Industrijska proizvodnja u lipnju porasla za 2,4 posto

Pixaba.yom
Industrijsko postrojenje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju porasla u odnosu na lipanj prošle godine za 2,4 posto, nastavivši rast započet u svibnju kojemu je prethodilo šest mjeseci s međugodišnjim padom. To je drugi uzastopni rast na godišnjoj razini, nakon šest mjeseci pada proizvodnje.

U svibnju je naime industrijska proizvodnja porasla za 1,2 posto, a u šest mjeseci prije toga bila je manja na godišnjoj razini. Proizvodnja je u lipnju porasla u dva od pet sektora, a najviše – za 16,7 posto u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 4,5 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 6,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,7 i energije za 1,6 posto.

Indeksi obujma industrijske proizvodnje Hrvatske, lipanj 2018. – lipanj 2023., DZS, https://podaci.dzs.hr/hr/

U prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala je za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju 2023. u usporedbi sa svibnjem 2023. godine, manji je za 0,2 posto, a u usporedbi s lipnjem 2022. za 1,3 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj, prema pokazateljima objavljenim na portalu DZS-a, na kraju lipnja 2023. godine, u usporedbi sa zalihama na kraju svibnja 2023. godine, manje su za 1,7 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju lipnja 2022. godine, veće su za 8,0 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari