Objavljen Javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila

Pixabay.com
Električna vozila, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH objavio je Javni poziv za iskaz interesa proizvođačima, predstavničkim uredima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila na području Hrvatske u svrhu provedbe mjere sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih vozila za fizičke osobe.

Rok za prijavu na Poziv počinje 26. veljače 2024. godine devet sati, a završava dana 11. ožujka 2024. godine u 16 sati. Ovo je prvi korak u nastavku programa sufinanciranja energetski učinkovitih vozila.

Cilj Poziva je, u suradnji sa zastupnicima vozila, formirati bazu podataka o energetski učinkovitim vozilima i prodajnim mjestima zainteresiranima za provođenje ovog programa, kako bi se omogućilo građanima da pod istim uvjetima ostvare pravo na sufinanciranje, navodi se u priopćenju.

U pozivu je navedeno da vozila čija se kupnja potiče isključivo trebaju biti nova motorna vozila odnosno vozila koja u trenutku prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije nisu bila registrirana, te koja trebaju biti homologirana za cestovni promet u Republici Hrvatskoj.

Fizičke osobe moći će ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, pri čemu će se za određivanje ukupnog iznosa sredstava Fonda primjenjivati ograničenja.

Za električna vozila, u zavisnosti od vrste, najviši iznos sredstava po vozilu bit će od 2.500 do 9.000 eura. Za plug-in hibride 5.000 eura, a za vozila na vodik – 9.000 eura.

KategorijaPogonNajviši iznos
sredstava Fonda
po vozilu
Najviše
postotno
učešće
Najviša cijena
vozila1,2
L1-L7električni2.500 € – 9.000 €40%50.000 €
M1plug-in hibridni5.000,00 €40%50.000 €
M1vodik9.000 €40%n/p
Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U sklopu prijave na Poziv Fonda, zastupnici prijavljuju marke i modele vozila koja proizvode odnosno zastupaju te prodajna mjesta na kojima su ta vozila dostupna za kupnju. Prodajno mjesto može biti svaki prostor, fizički ili virtualni, u kojem prodavatelj uspostavlja kontakt sa potencijalnim kupcem i u kojem se može dogoditi kupnja vozila, a minimalni tehnički zahtjev za provedbu programa je računalo sa stalnom internetskom vezom, printerom i skenerom. Svaki zastupnik ima pravo prijaviti neograničen broj fizičkih prodajnih mjesta te najviše jedno virtualno prodajno mjesto, odnosno internetsku trgovinu (webshop)”, objašnjeno je u dokumentu.

Krajnji rok za realizaciju kupnje vozila i dostavu dokaza Fondu o istome od strane korisnika je 31. prosinca 2024. godine. U slučaju prekoračenja navedenog roka, korisnik gubi pravo na sredstva Fonda.

Foto: Biznis.rs

Po Pozivu za iskaz interesa izradit će se baza energetski učinkovitih vozila i prodajnih mjesta raspoloživih za provođenje mjere u skladu s predviđenim planom i dinamikom provedbe mjere. Prijave podnesene na Javne pozive Fonda za iskaz interesa iz prethodnih godina nisu važeće za ovaj Poziv.

Nakon što poziv bude završen, Fond će, na svojim službenim stranicama, objaviti listu prijavljenih zastupnika, marke i modele vozila koja će biti dostupna za kupnju te adrese prodajnih mjesta.

Koliko izdvajaju države za sufinanciranje kupovine e-vozila u regiji?

Podnošenje zahtjeva za subvencije za kupnju potpuno novog električnog vozila u Srbiji počelo je 12. veljače i trajat će do 31. listopada 2024. godine, a Ministarstvo zaštite okoliša za te namjene izdvojilo je ukupno 170 milijuna dinara odnosno 1,45 milijuna eura.

“Građani i pravne osobe koje žele ostvariti pravo na subvencioniranu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla mogu računati na potporu od 250 eura u dinarskoj protuvrijednosti. Za kupnju električnih motocikala, motocikala sa bočnim sjedalima, teških tricikala, lakih i teških četverocikla predviđena je potpora u iznosu od 500 eura. Najveća subvencija dostupna je za električna putnička vozila s najviše devet sjedala i električna teretna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone, a iznosi 5.000 eura”, navodi se u priopćenju ministarstva.

U Crnoj Gori, osim stimulacije kupnje eko vozila za fizička i pravna lica (5.000 eura za električna, 2.500 eura za hibride), odnedavno se stimulira i nabava ekoloških vozila za javni sektor, sa 7.500 eura za električna i 4.000 eura za hibridna vozila. Javni poziv raspisan je 8. prosinca prošle godine i još uvijek traje, navela je u svom priopćenju Srpska asocijacija uvoznika vozila i djelova.

Elektrifikacijom se bave i u Bosni i Hercegovini, a lani je tamo odobreno milijun konvertibilnih maraka (KM) za kupnju ekoloških vozila – 500.000 za pravne i 500.000 za fizičke osobe. Za električna vozila, iznos subvencija iznosio je 10.000 KM, za plug-in hibride 7.000 i za hibride 5.000 KM. Iz Udruge navode da se slična sredstva očekuju i u ovoj godini.

Sjeverna Makedonija je s ovom vrstom subvencija krenula 2017. godine, a tijekom narednih godina subvencije su dosegle 5.000 eura za električna vozila. No, prošle godine u proračunu nije bilo sredstava. Prema pisanju makedonskih medija, ove godine trebala bi biti izdvojena sredstva i za električna i za hibridna vozila, kao i za bonove za ugradnju uređaja na LPG ili metan.

30 Odgovora

  1. Javni poziv traje 2 tjedna ilitiga 10 radnih dana. U tom periodu kredit ne možeš dobiti a oni sufinanciraju od 2500€ do 9000€. Vozilo košta 50k €. Pa tko je tu lud? Da imam tolike pare u kešu nebi tražila tu njihovu milostinju.

  2. Svašta, pa ljudi prvo nek nauče vozit električne romobile pa onda tek u te svemirske aute nek sjedaju, neki dan me neki skoro pokupio…

    1. Ako postavite još jedanput pitanje za poziv i proslijedite to isto pitanje na 10 brojeva iz imenika vama dragim osobama, puknete prstima 10 puta za svaku osobu koja je dobila vaše pitanje, navodno da će vam doći poziv. Probajte jer sreća prati hrabre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari