Fond za zaštitu okoliša sufinancira do 40 posto iznosa za kupnju električnih vozila

Električni automobil, Foto: Kindel Media/Pexels

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa proizvođačima, predstavničkim uredima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila, za program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih vozila građanima.

“Ovaj poziv prvi je korak u nastavku programa sufinanciranja energetski učinkovitih vozila od strane fonda. Program će ove godine doživjeti manje izmjene uvjeta financiranja, ali će također i imati rekordan budžet od 15 milijuna eura, koji će biti dostupan samo za fizičke osobe, to jest za građane”, priopćili su iz Fonda.

U Fondu ističu kako je cilj ovog poziva u suradnji sa zastupnicima formirati bazu podataka o energetski učinkovitim vozilima i prodajnim mjestima zainteresiranima za provođenje programa, kako bi se omogućilo građanima da pod istim uvjetima ostvare pravo na sufinanciranje.

U sklopu prijave na poziv fonda, zastupnici prijavljuju marke i modele vozila koja proizvode odnosno zastupaju te prodajna mjesta na kojima su ta vozila dostupna za kupnju. Prodajno mjesto može biti fizičko ili virtualno.

Svaki generalni zastupnik ima pravo prijaviti neograničen broj fizičkih prodajnih mjesta te najviše jedno virtualno prodajno mjesto, odnosno internetsku trgovinu, pojašnjava Hina.

Nakon što poziv bude završen, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će na svojim službenim stranicama objaviti listu prijavljenih zastupnika, marke i modele vozila koja će biti dostupna za kupnju te adrese prodajnih mjesta, a zatim i javni poziv za građane.

Za razliku od prijašnjih godina, od ove je godine ograničena cjenovna kategorija automobila koje će sufinancirati pa će prihvatljiva biti samo vozila čija je ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, do 50.000 eura.

Kao i dosad, građani mogu očekivati bespovratna sredstva u iznosu do 40 posto i to za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere. Korigirana je i visina poticaja te će za električne automobile moći dobiti do 9.000 eura, za plug in vozila do 5.000 eura, a do 2.500 eura za motocikle i skutere.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari