SoltiQ – mobilna punionica za koju su potrebni samo sunce i tvrdo tlo

SoltiQ
Predstavljanje SoltiQ-a, Foto: SoltiQ/PR

Hrvatska se može pohvaliti s još jednom tehnološkom inovacijom koja ima status prve takve u cijeloj Europi. Riječ je o SoltiQu, autonomnoj mobilnoj solarnoj punionici električnih automobila, motora i bicikala.

Za njega je zaslužna Innovation Driven Technology, podtvrtka zagrebačke Bravarije Ivanić, čiji je direktor Tomislav Ivanić, ujedno i kreator SoltiQa, za Financije.hr otkrio detalje o tom inovativnom proizvodu.

“Rad na SoltiQu trajao je nekih šest mjeseci. Prošle godine, po prvi puta, najprodavaniji automobil u Europi bio je upravo električni automobil, tako da je trend jasan. Ono što ne prati taj streloviti razvoj je infrastruktura za punjenje i upravo taj problem adresiramo ovom SoltiQ inovacijom“, rekao je Ivanić.

Sama konstrukcija SoltiQa rađena je da izdrži udare vjetra od 150 kilometara na sat i 50 kilograma snijega po kvadratnom metru. Konstrukcija je teška oko 1.200 kilograma, sa svim baterijama i solarima. Bitno je samo da mjesto na kojem će se postavljati ima sunca i tvrdo tlo.

“Trenutna snaga punionice  je 7kw za automobile te 30kwh energije spremljeno u baterijama u koje se konstantno pohranjuje električna energija. To zapravo znači da Soltiq u nešto više od tri sata može napuniti 50 posto prosječnog električnog vozila, 25 e-bicikala ili 10 e-skutera”,  istaknuo je Nino Babojelić, razvojni inženjer SoltiQa.

SoltiQ
Tomislav Ivanić na predstavljanju SoltiQ-a, Foto: SoltiQ/PR

Ovoga tjedna svoj su proizvod predstavili poslovnoj zajednici, a dobivenim feedbackom, otkriva nam Ivanić, iskreno su oduševljeni.

“Feedback je i više nego odličan. Imamo dosta upita iz Norveške, Švicarske, Grčke, a u Toskanu smo prodali prvih pet punionica“, kazao je te nam ukratko predstavio i svoju matičnu tvrtku, Bravariju Ivanić.

“Imamo pedesetak zaposlenih koji rade u timovima kao što su razvojni tim, proizvodnja ili priprema. Dosta radimo za automotive industriju, proizvode vezane uz električne baterije i nove tehnologije, a imamo i kamionski program gdje radimo za MAN i druge firme iz tog sektora. Koristimo novu, najmoderniju tehnologiju, te imamo stvarno dosta resursa za širok spektar proizvoda od metala“.

Bravarija Ivanić može se pohvaliti još jednim hvalevrijednim projektom, tehnološko obrazovnim inkubatorom.

“Trenutno smo u tom procesu. Slažemo nove laboratorije u kojima će svi mlađi praktikanti imati prilike učiti i upoznati se sa svim ispitivanjima. Zasad ih je petnaestak, ali taj broj se povećava. No, da bi složili inkubator i malo ozbiljnije pokrenuli cijelu priču potrebna je i novčana strana. Tako da je projekt zasad u povojima, ali se kreće prema naprijed i bit će to jedna lijepa priča“, pojasnio je Tomislav Ivanić za Financije.hr.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari