Nova slovačka vlada najavljuje nove poreze i veću potrošnju

pixabay.com
Bratislava, Slovačka, Foto: Pixabay.com

Nova slovačka vlada, koju formira ljevičar Robert Fico, planira povećati postojeće poreze i uvesti nove kako bi financirala povećanje mirovina i druge izdatke i postupno smanjila proračunski deficit, stoji u usvojenom programu rada nove vlade, koji će u utorak predstaviti parlamentu.

Usvojeni program, prenosi Hina, predviđa poseban porez na dobit banaka i mjere za smanjenje kamatnih stopa na hipotekarne kredite. Vlada planira i posebne namete za ekstra profit u drugim sektorima koji nisu poimence navedeni.

U pripremi je povećanje poreza onima s višim primanjima, porez na nekretnine, posebno na drugu i treću stambenu nekretninu, te na alkohol i duhan. Vlada će također razmotriti uvođenje poreza na zaslađena pića.

Prihod bi trebao biti usmjeren u postupnu konsolidaciju državnog proračuna s obzirom na očekivani proračunski manjak od gotovo sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“U 2024. godini deficit opće države smanjit će se za pola posto BDP-a kako se životni standard građana, među najnižima u Europskoj uniji, ne bi dodatno pogoršao”, stoji u programu.

Slovačka je lani zajedno s Hrvatskom bila među zemljama s najnižim standardom u EU, prenosi Hina, iskazanim stvarnom osobnom potrošnjom po stanovniku, za četvrtinu nižim od europskog prosjeka, prema izračunima Eurostata. 

Unatoč visokim deficitima, slovačka vlada obećala je isplaćivati i 13. mirovinu, povrh trenutne male dodatne godišnje isplate.

Ministar za socijalnu politiku Erik Tomas rekao je da će vlada ove godine svakom umirovljeniku isplatiti jednokratnu naknadu od 150 eura.

Fico je proteklog vikenda izjavio da će vlada omogućiti porezne olakšice u vrijednosti do 1.800 eura kućanstvima kojima su ove godine skočile kamate na hipotekarne kredite, a vlada će od iduće godine pokrivati neke troškove kamata.

U programu su ponovljena Ficova obećanja da će zaustaviti državnu vojnu pomoć Ukrajini i tražiti prekid neprijateljstava, uz priznavanje međunarodnih granica Ukrajine.

Vlada u programu ponavlja i da je protiv ukidanja veta članica EU i većinskog glasanja na više područja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari