Banka Španjolske: Povećavaju se troškovi depozita banaka

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Sevilla_-_Banco_de_Espa%C3%B1a_2.jpg/2048px-Sevilla_-_Banco_de_Espa%C3%B1a_2.jpg
Središnja banka Španjolske, Sevilla, Foto: Wikimedia Commons

Španjolski zajmodavci mogli bi se naći pod utjecajem rastućih globalnih rizika, kao što su više kamatne stope za dulje vrijeme, koje bi mogle povećati njihove dosad ograničene troškove depozita građana i dovesti do više loših zajmova, upozorila je Banka Španjolske.

Španjolske banke uglavnom su zajmodavci stanovništvu i imale su koristi od rastućih kamatnih stopa, s višim povratima na svoje zajmove, potaknute uglavnom kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, dok su troškovi depozita držani pod kontrolom.

Poredeći sa europskim zajmodavcima, španjolske banke nude najnižu naknadu za jednogodišnji bankovni depozit. U kolovozu su banke u Španjolskoj u prosjeku nudile povrat na jednogodišnje depozite od 2,34 posto, u usporedbi s nešto više od tri posto u eurozoni u cjelini.

“U okruženju u kojem se očekuje da će kamatne stope ostati više, dulje vremensko razdoblje, troškovi obveza (uključujući depozite građana), koji su do sada ograničeni, postupno rastu”, navedeno je u polugodišnjem izvješću o financijskoj stabilnosti središnje banke Španjolske.

Među europskim zajmodavcima, španjolske banke nude najnižu naknadu za jednogodišnji bankovni depozit. U kolovozu su banke u prosjeku nudile povrat na jednogodišnje depozite od 2,34 posto, u usporedbi s nešto više od tri posto, u eurozoni u cjelini.

“U okruženju u kojem se očekuje da će kamatne stope ostati više dulje vremensko razdoblje, troškovi obveza (uključujući depozite građana), koji su do sada ograničeni, postupno rastu”, rekla je središnja banka u ovom izvješću.

U kontekstu manje potražnje za kreditima, neto prihod od kamata, razlika između viših zarada od kredita umanjenih za troškove depozita, mogao bi se pogoršati u nadolazećim mjesecima zbog viših troškova depozita i nižih zahtjeva Europske središnje banke za minimalnu naknadu.

Španjolske banke do sada su uspjele nadoknaditi pad u novom hipotekarnom portfelju revizijom svojih postojećih kredita. Stanje hipoteka u drugom se tromjesečju smanjilo za 2,6 posto na godišnjoj razini.

No, središnja banka sada je rekla da bi više stope mogle utjecati na prodaju kuća u nadolazećim tromjesečjima i očekuje pogoršanje kreditne kvalitete, što se dosad nije ostvarilo, objavio je Reuters.

Nenaplativi zajmovi i dalje su se kretali na gotovo rekordno niskim razinama od 3,56 posto svih kredita u kolovozu, što je daleko ispod rekordne razine svih vremena od 13,6 posto krajem 2013. godine.

Budući da se također očekuje da će španjolsko gospodarstvo pokazati umjeren gospodarski rast u četvrtom tromjesečju, Banka Španjolske pozvala je zajmodavce da primijene razborite politike rezerviranja i kapitalnog planiranja i iskoriste veće dobiti za jačanje otpornosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari