Grčka počinje proces prodaje 20 posto udjela u Nacionalnoj banci

pixabay.com
Atena, Grčka Foto: Pixabay.com

Grčka je objavila planove za prodaju 20 posto udjela u Nacionalnoj banci Grčke (NBG), nakon što je zaključila prodaju devet posto udjela u Alpha banci UniCreditu.

Dionice NBG-a, druge najveće grčke banke po tržišnoj vrijednosti, prodat će se javnom ponudom i privatnim plasmanom od 14. do 16. studenog, po cijeni između pet i 5,44 eura po dionici, rekao je Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) u izjavi koju objavljuje Reuters.

HFSF, državni fond za spašavanje banaka, stekao je udjele u najvećim grčkim zajmodavcima u zamjenu za ubrizgavanje oko 50 milijardi eura u njihovu dokapitalizaciju tijekom financijske krize u zemlji. Trenutno drži 40,4 posto udjela u NBG-u i 27 posto udjela u Piraeus banci, trećem najvećem zajmodavcu u Grčkoj.

Dionice NBG-a pale su oko jedan posto, na 5,39 eura, s udjelom od 20 posto, procijenjenim na oko milijardu eura.

“Od 20 posto udjela, 17 posto bit će ponuđeno fondovima, a tri posto malim ulagačima. Ako bude velike potražnje, tada bi HFSF mogao povećati udio koji će biti ponuđen na 22 posto”, rekao je Reutersu dužnosnik uključen u proces.

HFSF je ranije objavio da je prodao svojih devet posto udjela u Alpha banci – UniCreditu, za 293,5 milijuna eura nakon poboljšane ponude talijanske banke.

Grčka privlači značajna ulaganja, ocjenjuje Reuters, dok njezino gospodarstvo jača nakon krize, što je natjeralo S&P Global da u listopadu povisi državu na investicijski stupanj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari