Rusija: Potpisan dekret kojim se banci Intesa dopušta prodaja ruske imovine

Pixabay.com
Potpisivanje ugovora, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji daje talijanskoj banci Intesa Sanpaolo dopuštenje za prodaju ili raspolaganje svojom imovinom u Rusiji, pokazao je dokument objavljen na web stranici ruske vlade.

Reuters je već u kolovozu izvijestio da je najveća talijanska banka sve bliže dobijanju odobrenja Moskve za prijenos svog ruskog poslovanja na lokalno upravljanje kako se ruski stav o raspolaganju imovinom mijenja.

U dekretu od 28. rujna, piše Reuters, navodi se još jedan dekret koji je u kolovozu 2022. godine potpisao Putin, a koji mu je dao ovlast izdavanja posebnih izuzeća za određene poslove koji uključuju energetsku i financijsku imovinu. Najnoviji dekret navodi da Moskva dopušta transakcije koje bi dovele do izravnog ili neizravnog raspolaganja 100 posto dionica Intese.

Intesa pruža usluge korporativnim klijentima u Rusiji, gdje je na početku sukoba u Ukrajini imala oko 980 zaposlenika u 28 poslovnica. Banka je zaustavila novo financiranje ruskih klijenata i nova ulaganja u rusku imovinu, kada je izbio sukob sa Ukrajinom.

Rusija je stalno pooštravala zahtjeve za izlazak otkako su zapadne kompanije počele odlaziti ubrzo nakon što je Moskva započela ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini u veljači 2022. godine. Rukovoditelji poslova kažu za Reuters da je snalaženje u pravilima postalo teže.

Od prošle godine Intesa je pokušala prekinuti veze sa svojim lokalnim poslovanjem u Rusiji, ali zapadne sankcije koje pogađaju potencijalne kupce otežale su europskim bankama, uključujući konkurentsku UniCredit i austrijsku Raiffeisen banku, da izađu iz Rusije.

Zeleno svjetlo“ za Intesu moglo bi otvoriti put sličnim odobrenjima za druge zajmodavce, koji još uvijek na određeni način posluju u Rusiji. Intesa, piše Reuters, nije bila dostupna za komentar.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari