Deutsche Bank: Devetomjesečna dobit za 19 posto veća nego u 2022.

https://www.db.com/media/images?language_id=3&kid=bilder.redirect-en.shortcut#!
Deutsche Bank, šalteri, Preuzeto: www.db.com/media

Devetomjesečna dobit Deutsche Bank prije oporezivanja porasla je za tri posto, dok su neto prihodi porasli za šest posto na godišnjoj razini, na 22,2 milijarde eura, objavila je ova banka u Izvješću na svojoj službenoj stranici.

Bez neoperativnih troškova, dobit prije oporezivanja iznosila bi 5,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2023. godine, što je 19 posto više u odnosu na pet milijardi eura u prethodnom razdoblju. Dobit nakon oporezivanja iznosila je 3,5 milijardi eura, što predstavlja smanjenje od šest posto, a ono odražava, kako navode, višu poreznu stopu. Razvoj na godišnjoj razini odražavao je veće neoperativne troškove i efektivnu poreznu stopu od 30 posto, u usporedbi s 24 posto u razdoblju prethodne godine.

Prilagođeni troškovi porasli su za dva posto, na 15,3 milijarde eura unatoč inflacijskim pritiscima, priopćili su iz Deutsche Bank.

Banka je zabilježila i neto priljev od 39 milijardi eura, kroz privatne banke i upravljanja imovinom, a snažno upravljanje kapitalom i poboljšani izgledi podržavaju rast poslovanja, kao i ubrzanje i širenje distribucijskih ciljeva.

Omjer redovnog osnovnog kapitala (CET1) porastao je na 13,9 posto nakon apsorbiranja regulatornih učinaka od 38 baznih bodova (bps) i otkupa dionica, dok su raspodjele kapitala dosegnule 1,6 milijardi eura, tijekom 2022. i prvih devet mjeseci 2023. godine.

Rezervacije za kreditne gubitke u iznosu od 245 milijuna eura, 20 baznih bodova prosječnih kredita dok su depoziti porasli za 18 milijardi eura, na 611 milijardi eura. Omjer likvidnosne pokrivenosti od 132 posto predstavlja višak od 51 milijardu eura.

Ovi rezultati pokazuju snažan i održiv zamah rasta poslovanja u kombinaciji s kontinuiranom troškovnom disciplinom. Nadalje, značajno smo poboljšali svoje izglede za kapital zahvaljujući snažnim rezultatima i usmjerenim mjerama učinkovitosti kapitala. To nam daje prostora za ulaganje u rast našeg modela Global Hausbank, daljnje poboljšanje povrata te povećanje i ubrzavanje raspodjele našim dioničarima“, priopćio je Christian Sewing, glavni izvršni direktor Deutsche Bank.

https://www.db.com/media/images?language_id=3&kid=bilder.redirect-en.shortcut#!
Deutsche Bank, mobilna aplikacija Preuzeto sa: www.db.com/media

Deutsche Bank objavila je i dobit prije oporezivanja od 1,7 milijardi eura za treće tromjesečje 2023. godine, što je porast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine i najviše za bilo koje treće tromjesečje od 2006. godine.

Operativna učinkovitost i učinkovitost kapitala 

Deutsche Bank će nastoji povećati operativnu učinkovitost u iznosu od 2,5 milijardi eura godišnje, pretežno do 2025. godine. Ključne inicijative uglavnom se provode u skladu s planom ili prije njega, dovršene su mjere smanjenja broja zaposlenih u višem osoblju koje nije okrenuto klijentu i uvedene su daljnje mjere učinkovitosti radne snage. Daljnje mjere koje su u tijeku uključuju racionalizaciju procesa sprijeda i optimizaciju distribucijske mreže. Broj poslovnica smanjen je za 93 u prvih devet mjeseci 2023. godine.

Neto prihodi korporativne banke iznosili su u trećem tromjesečju 1,9 milijardi eura, što je porast od 21 posto na godišnjoj razini, dok su neto prihodi investicijske banke iznosili su u tromjesečju 2,3 milijarde eura, što je pad od četiri posto na godišnjoj razini.

Što se tiče prihoda, na putu smo da i ove godine nadmašimo očekivanja. Očekujemo da ćemo moći ostvariti razinu od oko 29 milijardi eura prihoda. To bi značilo znatno višu stopu rasta od 3,5 – 4,5 posto koju smo si postavili kao složeni godišnji prosjek od 2021. do 2025. godine. Također smo na dobrom putu u pogledu troškova – Prilagođeni troškovi tek su neznatno porasli u trećem tromjesečju, što je dobar rezultat u kontekstu postojane, vrlo visoke inflacije. Istovremeno, već smo ostvarili značajan dio operativne učinkovitosti planirane za 2025. godinu, a točno znamo koje su taktičke i strukturne mjere potrebne za postizanje ostatka i smanjenje omjera troškova i prihoda sa sadašnjih 72 posto na manje od 62,5 posto. Podaci i tehnologija imaju sve važniju ulogu u tome“, kaže Sewing.

Do kraja trećeg tromjesečja već je ostvareno oko 10 milijardi eura od cilja optimizacije RWA-a za 2025. godinu, od 15 do 20 milijardi eura, bez značajnog utjecaja na prihode. Napredak je uključivao poboljšanja podataka i procesa te dodatnu sekuritizacijsku transakciju tijekom tromjesečja.

U tijeku su i dodatne mjere portfelja, kažu u Deutche Banki, uključujući optimiziranu zaštitu od rizika i smanjenje kreditiranja ispod prepreka.

Deutsche Bank je 19. listopada objavila i svoj početni plan tranzicije u kojem je navela dosadašnji napredak banke i budući plan za postizanje nulte neto stope emisija do 2050. godine. Plan tranzicije uključuje i ciljeve nulte neto stope u tri dodatna sektora s visokim emisijama ugljika u portfelju korporativnih kredita banke, u skladu s obvezama Deutsche Bank kao članice Saveza za nultu neto stopu banaka.

Najavila je i osnivanje novog Savjetodavnog odbora za prirodu, čiji je cilj pomoći banci u procjeni rizika povezanih s prirodom i utvrđivanju novih ponuda financijskih proizvoda povezanih s izazovom smanjenja gubitka biološke raznolikosti. Odbor okuplja više rukovoditelje Deutsche Bank sa stručnjacima iz vanjskih organizacija, uključujući Ujedinjene narode, Svjetski fond za prirodu i Očuvanje prirode.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari