Goldman Sachs predviđa veće prinose na robnim tržištima

Pixabay.com
Bakar i aluminij, Foto: Pixabay.com

Goldman Sachs očekuje povećane prinose na robnim tržištima tijekom sljedećih 12 mjeseci, potaknute višim trenutnim cijenama uz ublažavanje monetarne politike i strahove od recesije, dok se ta klasa imovine također jača zbog zaštite od geopolitičkih rizika opskrbe.

Banka je predvidjela prinose od 21 posto na robnim tržištima, piše Reuters, u razdoblju od 12 mjeseci na indeksu S&P GSCI Commodity Index, koji je usmjeren na naftu, s prinosom od oko 31 posto iz energetskog sektora i 17,8 posto iz sektora industrijskih metala.

“Preporučujemo dugoročno ulaganje u robne sirovine u 2024. godini, budući da očekujemo nešto više trenutne cijene roba zbog poboljšanja cikličkog okruženja, značajnih prinosa od strukturalnih vjetrova u leđa te vidimo vrijednost zaštite od negativnih poremećaja u opskrbi”, navodi se u bilješci banke koja je datirana u jučer.

Temeljna dezinflacija sugerira da su američka Federalna rezerva i Europska središnja banka završile s povećanjem kamatnih stopa, što će vjerojatno ublažiti pritisak na rast BDP-a i podržati potražnju za robnim sirovinama.

Prinosi na robnim sirovinama također će biti podržani smanjenjem zaliha nafte pod utjecajem OPEC-a i potražnjom za tzv. zelenim metalima, prije svega iz Kine, ističu u Goldman Sachs – u.

Energija i zlato također mogu biti učinkovita zaštita od negativnih poremećaja u opskrbi, bilo da se radi o geopolitičkim ili drugim događajima, u scenarijima u kojima druga imovina (posebno rizična imovina) trpi zbog nižeg rasta”, napisala je banka, prenosi Reuters.

Banka očekuje “trajnu otpornost” potražnje koja će potaknuti oporavak cijena nafte, iako su faktori poput mogućnosti toplijeg četvrtog tromjesečja i povećane opskrbe određenih proizvođača potaknuli smanjenje njihove prosječne cijene Brenta za 2024. godinu s 98 dolara po barelu, na 92 dolara po barelu.

Za metale, Goldman Sachs predviđa značajno smanjenje zaliha bakra i aluminija do sredine desetljeća, što će potaknuti rast cijena od druge polovice 2024. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari