Cijene nafte niže zbog zabrinutosti o smanjenju potražnje u SAD-u i Kini

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte ovog jutra su niže, preokrenuvši rast od petka, budući da je obnovljena zabrinutost oko pada potražnje u Sjedinjenim američkim državama i Kini narušila tržišno raspoloženje.

Fjučersi nafte Brent za siječanj bili su u padu za 71 cent, ili 0,87 posto, te iznosi 80,72 dolara po barelu, dok su fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za prosinac bili na 76,49 dolara, što je smanjenje od 68 centi, ili 0,88 posto.

Obje referentne vrijednosti, podsjeća Reuters, bile su znatno ispod stodnevnog pomičnog prosjeka od 86,61 dolar po barelu za WTI i 82,31 dolara po barelu za Brent.

Cijene su prošlog petka porasle gotovo dva posto jer je Irak izrazio podršku rezanju nafte od strane OPEC+, ali su izgubile oko četiri posto u tjednu, zabilježivši svoje treće tjedne gubitke prvi put od svibnja.

“Ulagači su više usredotočeni na sporu potražnju u SAD i Kini, dok su se zabrinutosti oko mogućih poremećaja u opskrbi zbog sukoba Izraela i Hamasa donekle povukle”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) rekla je prošlog tjedna da će proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Državama ove godine porasti nešto manje nego što se ranije očekivalo, dok će potražnja pasti. Sljedeće bi godine potrošnja benzina po stanovniku u SAD-u mogla pasti na najnižu razinu u dva desetljeća, navodi isti izvor.

Slabi ekonomski podaci prošlog tjedna iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, također su povećali bojazan od slabe potražnje. Potrošačke cijene u Kini u listopadu su smanjene su na najniže razine iz razdoblja pandemije, što dovodi u sumnju snagu gospodarskog oporavka zemlje. Uz to, rafinerije u Kini tražile su manju opskrbu od Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika, za prosinac.

Ipak, Kikukawa je rekao da će cijene nafte biti podržane ako se WTI približi 75 dolara po barelu.

“Ako tržište dodatno padne, vjerojatno ćemo vidjeti potporu kupnji na temelju očekivanja da će Saudijska Arabija i Rusija odlučiti nastaviti s dobrovoljnim smanjenjem opskrbe nakon prosinca”, rekao je Kikukawa.

Najveći izvoznici nafte Saudijska Arabija i Rusija prošlog su tjedna potvrdili da će nastaviti s dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine budući da zabrinutost oko potražnje i gospodarskog rasta nastavlja utjecati na tržišta sirove nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici uključujući Rusiju, OPEC+,  sastat će se 26. studenog, najavljuje Reuters.

Na strani opskrbe, američke energetske tvrtke smanjile su broj naftnih platformi koje rade drugi tjedan zaredom na najnižu razinu od siječnja 2022. godine, objavila je tvrtka za energetske usluge Baker Hughes.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari