Tržišna kapitalizacija Gazprom Nefta blago iznad matične grupe Gazprom

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Visoke cijene nafte podigle su tržišnu kapitalizaciju ruskog Gazprom Nefta blago iznad one matične grupe Gazprom, vodeće u svijetu po proizvodnji i rezervama plina, izračunao je Reuters.

Tržišna kapitalizacija Gazproma iznosi 3,992 bilijuna rubalja (43,38 milijardi dolara), a Gazprom Nefta 3,998 bilijuna rubalja, pokazuju Reutersovi izračuni.

Brokerska kuća BCS, sa sjedištem u Moskvi, rekla je da je tržišna kapitalizacija Gazprom Nefta nadmašila onu Gazproma prvi puta barem od studenog 2016. godine, prenosi Hina.

“Okidač za snažan rast dionica Gazprom Nefta bio je oporavak naftne industrije, visoka cijena nafte i isplata dividendi”, navodi se.

U četvrtak Gazprom Neft objavio je da je njegov odbor preporučio isplatu dividende za razdoblje od siječnja do rujna od 82,94 rublje po dionici, uvelike nadmašivši očekivanja analitičara.

Do 2005. proizvođač nafte bio je u vlasništvu tajkuna Romana Abramoviča, a Gazprom ga je kupio 2005. godine za više od 13 milijardi dolara i preimenovao u Gazprom Neft.

U 2007. godini Gazprom je bio treći u svijetu s tržišnom kapitalizacijom većom od 330 milijardi dolara. Njegov tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da želi da zauzme prvo mjesto u svijetu, a naknadno je ušao u politiku i postao predsjednik te potom i premijer Rusije.

Gazprom se svojedobno nadao tržišnoj kapitalizaciji od bilijun dolara, ali situacija se promijenila nakon ruske invazije na Ukrajinu, zapadnih sankcija Rusiji i smanjenog izvoza plina u Europu.

Cijene plina pale su u međuvremenu u terminskim ugovorima s rokovima isporuke za 30 dana na referentnoj nizozemskoj digitalnoj platformi TTF s rekordna 293,2 eura za megavatsat na kraju kolovoza prošle godine na samo 48,1 euro u petak.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari