Neto dobit Gazprom Nefta u godinu dana pala za 43 posto

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ruska naftna kompanija Gazprom Neft objavila je u četvrtak da joj je neto dobit u drugom tromjesečju smanjena za 43 posto, što je posljedica pada prihoda.

Neto dobit, piše Hina, iznosila je tako 140,1 milijardu rubalja (1,5 milijardi dolara) i bila je za 43 posto manja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Taj naftni ogranak plinskog diva Gazproma također je izvijestio da su mu se ukupni prihodi u tri mjeseca zaključno s lipnjem smanjili na 821,6 milijardi rubalja, s 835,8 milijardi u istom razdoblju 2022. godine.

Dobit velikih svjetskih naftnih kompanija smanjila se za približno pola u odnosu na uspješnu 2022., kada su potezi Rusije u Ukrajini doveli do skoka cijena nafte i plina.

Ruske tvrtke ne objavljuju svoje financijske rezultate redovito otkako je počela invazija na Ukrajinu u veljači prošle godine. Gazprom Neft prošle godine to nije ni učinio.

Ruski energetski sektor pod teškim je pritiskom zapadnih sankcija, nametnutih zbog ruskih poteza u Ukrajini. One uključuju ograničenja cijena i embargo na kupnju ruske nafte koja se prevozi morskim putem.

Međutim, rusku naftnu proizvodnju i izvoz poduprlo je značajno povećanje prodaje Kini i Indiji, za koje se smatra da su politički bliske Moskvi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari