Gazprom smanjio izvoz plina u listopadu cjevovodima u Europu za 2,4 posto

pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ruski proizvođač plina Gazprom izvezao je u listopadu cjevovodima u Europu za 2,4 posto manje plina nego u rujnu dok je izvoz u EU bio stabilan, izračunao je Reuters na temelju podataka o isporukama preko Ukrajine i Turske.

Gazprom je u listopadu u prosjeku u Europu cjevovodima izvozio 88,4 milijuna kubika plina dnevno, izračunao je Reuters na temelju podataka europske grupe za prijenos plina Entsog i Gazpromovih dnevnih izvješća o tranzitu plina preko Ukrajine.

U rujnu izvezao je 90,6 milijuna kubika, prenosi Hina.

Ako se opskrba u studenom i prosincu zadrži na toj razini, Gazpromov će se izvoz plinovodima u Europu prepoloviti u ovoj godini, na 28 milijardi do 29 milijardi kubičnih metara plina, procjenjuje Reuters.

U razdoblju od siječnja do listopada Rusija je u Europu plinovodima isporučila oko 23 milijarde kubičnih metara plina. Usporedbe radi, u cijeloj 2022. izvezli su 62 milijarde kubika, napominje agencija.

Izvoz cjevovodima u Europsku uniju zadržao se pak u listopadu na rujanskoj razini, uz isporučene 2,74 milijarde kubika plina. U rujnu isporučili su 2,72 milijarde kubika.

Oko 1,45 milijardi kubičnih metara, što odgovara 46,6 milijuna kubičnih metara dnevno, isporučeno je Turskim tokom.

Ruski plin stiže u Europu samo jednim krakom cjevovoda Družba koji prolazi kroz Ukrajinu i plinovodom Turski tok preko Crnog mora.

Gazprom je obustavio objavu podataka o izvozu i nije odgovorio na upit da komentira Reutersove izračune.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari