Zemlje EU-a kupuju više od polovine ruske globalne ponude LNG-a

pixabay.com
Plin, ilustracija Foto: Pixabay.com

Zemlje Europske unije kupuju danas znatno više ruskog ukapljenog plina (LNG) nego prije ruske invazije na Ukrajinu, a glavni su kupci Španjolska i Belgija.

U prvih sedam mjeseci ove godine članice EU-a kupile su 22 milijuna prostornih metara ruskog LNG-a, za 40 posto više nego u istom razdoblju 2021., pokazali su izračuni nevladine organizacije Global Witness, bazirani na podacima tvrtke Kpler.

Zemlje EU-a sada zajedno kupuju više od polovine ruske globalne ponude, priopćio je Global Witness, a skok uvoza višestruko je veći od globalnog prosjeka koji iznosi šest posto.

Vrijednost uvoza iznosila je 5,29 milijardi eura, prema ruskim cijenama koje je izračunao Centar za istraživanje energije i čistog zraka na temelju podataka sa fizičkog tržišta i mjesečne trgovine, pokazuju izračuni Global Witnessa koje je prenela agencija Hina.

U ožujku povjerenica EU-a za energetiku Kadri Simson pozvala je članice i kompanije u EU da više ne kupuju ruski ukapljeni plin, a španjolska ministrica energetike Teresa Ribera zatražila je od španjolskih kupaca da više ne sklapaju ugovore o nabavi ruskog plina.

Nedavno istraživanje Global Witnessa otkrilo je pak da su britanski Shell i francuski TotalEnergies nastavili trgovati ruskim LNG-om i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u izvješću.

Total je najveći kupac, s gotovo 4,2 milijuna prostornih metara nabavljenog ruskog LNG-a od početka godine, prema analizi iz srpnja.

Shell je pak od ožujka do prosinca prošle godine kupio i prodao 12 posto ruskog izvoza, više od 7,5 milijuna prostornih metara, navode autori rezultate odvojene analize.

Španjolska je sada na drugom mjestu globalne ljestvice kupaca ruskog ukapljenog plina, odmah iza Kine, s udjelom u ruskoj prodaji od 18 posto. Belgija je na trećem mjestu sa 17 posto. U 2021. bile su na petom odnosno sedmom mjestu.

Nakon što su ruske postrojbe u veljači lani ušle u Ukrajinu, zemlje EU-a zabranile su uvoz ruskog ugljena i, uz neke iznimke, ruske nafte i obavezale se smanjiti uvoz ostalih fosilnih goriva.

„Kupnja ruskog plina ima isti učinak kao i kupnja ruske nafte. I jedna i druga financiraju rat u Ukrajini, a svaki euro znači još krvoprolića”, rekao je aktivist Global Witnessa Jonathan Noronha-Gant, pozivajući vlade da usvoje hitan plan o potpunoj obustavi kupnje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari