Uvoz rijetkih zemnih metala u EU povećao se za devet posto prošle godine

Pixabay.com
Kopanje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Prošle godine se značajno povećao uvoz rijetkih zemnih metala (REE+) u Europsku uniju, otkrili su to podaci Eurostata. Ukupno je uvezeno 18.000 tona, što je za devet posto više, a izvezeno je 7.000 tona, što je smanjenje od osam posto u usporedbi s 2021. godinom.

Vrijednost uvoza porasla je na 146 milijuna eura, što predstavlja rast od 37 posto, a izvoz je dosegao 142 milijuna eura, to je povećanje od dva posto u odnosu na 2021. godinu.

Prema Eurostatu, rijetki zemni elementi su skupina od 17 specijalnih metala s visokim rizikom opskrbe koji imaju veliki ekonomski značaj i koriste se za izradu razne tehnologije.

Prosječna uvozna cijena po kilogramu u 2022. bila je 7,9 eura, a to je za 26 posto više nego što je bila u godini prije.

Izvozna cijena po kilogramu rijetkih zemnih metala iznosila je 20,7 eura, što je povećanje od 11 posto.

Statistički podaci su pokazali da je najviše rijetkih zemnih metala uvezeno iz Kine, 7,4 tisuće tona ili 40 posto ukupnog uvoza.

Oko 5,6 tisuća tona uvezeno je iz Malezije i to je 31 posto ukupnog uvoza, a na trećem mjestu po količini uvoza u 2022. bila je Rusija s 4,5 tisuća tona ili 25 posto.

SAD i Japan imali su samo po dva posto udjela u ukupnom uvozu rijetkih zemnih metala u EU lani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari