Istraživanje EK: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago pogoršana

Freepik.com/pressfoto
Istraživanje, ilustracija, Foto: Freepik.com/pressfoto

Blago su pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu u veljači 2024., prvi puta u šest mjeseci. To odražava veliku količinu pesimizma u industriji i građevinarstvu, a poslovni čelnici procjenjuju da će znatno manje zapošljavati, prema podacima istraživanja Europske komisije.

U Hrvatskoj se indeks ekonomske klime (ESI) spustio se za pola boda u odnosu na revidiranu vrijednost u siječnju ove godine, na 109,6 bodova.

Najveći pesimizam iskazali su građevinski poduzetnici i menadžeri u industriji, što se može vidjeti u padu indeksa za 8,5 odnosno za 4,1 bod u usporedbi sa siječnjem. U građevinskom sektoru pogoršana situacija u knjigama narudžbi potisnula je u drugi plan pozitivan trend aktivnosti i bolje cijene, pokazuje istraživanje.

Raspoloženje među potrošačima blago je poboljšano u veljači, iskazano u padu indeksa za 0,4 boda. Optimističniji su bili poslovni čelnici u sektoru usluga i maloprodaje, sudeći prema rastu indeksa za 3,3 boda.

Poslovni čelnici u Hrvatskoj očekuju da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa energetske učinkovitosti (EEI) za gotovo sedam bodova, prenosi Hina. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju osjetno izraženija nego na početku godine, uz pad indeksa dublje u negativno područje, i to za 2,7 bodova.

Mjesečno istraživanje EK pokazuje da je i ekonomska klima u eurozoni blago pogoršana u veljači 2024. u odnosu na početak godine kada nije bilježila veće promjene. Indeks ESI pao je tako za 0,7 bodova u odnosu na siječanj, na 95,4 boda.

Raspoloženje menadžera u industriji palo je na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, prema padu indeksa na minus 9,5 bodova, koliko je iznosio i u kolovozu lani. Pogoršanje bilježe i sektor maloprodaje te građevinarstvo, što se očituje u padu indeksa za približno jedan bod, na minus 6,7 odnosno minus 5,4 boda.

U sektoru usluga raspoloženje je zamjetno oslabilo, prema padu indeksa za 2,4 boda, ali se njegova vrijednost zadržala u pozitivnom teritoriju. Iznimka su tek potrošači čiji se indeks blago poboljšao, na minus 15,5 bodova.

Poslovni čelnici u eurozoni očekuju gotovo isti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za 0,2 boda. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju blaža nego početkom godine, što se očitovalo u padu indeksa korištenja energije (EUI) za 1,2 boda.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari