EK: Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu poboljšano u studenom

Pixabay.com
Bolje ocjene poslovanja u uslužnom sektoru, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu poboljšano je u studenom, odražavajući bolje ocjene poslovanja u uslužnom sektoru i optimizam građevinskih tvrtki, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj je u studenom porastao za 1,5 bodova u odnosu na listopad, na 107,8 bodova, izvijestila je EK.

Najveći optimizam, kako prenosi Hina, iskazali su poslovni čelnici u uslužnom sektoru, poboljšavši ocjene poslovanja i potražnju u protekla tri mjeseca i prognoziravši uzlet na kraju godine, što se očitovalo u rastu indeksa za 5,2 boda.

Gotovo isti rast bilježio je i indeks građevinskog sektora, za 5,0 bodova, oslonjen na poboljšanu ocjenu knjiga narudžbi i trend aktivnosti u odnosu na protekle mjesece.

Potrošači pak planiraju manje štedjeti i očekuju bolju financijsku situaciju kućanstava u idućih 12 mjeseci, što je podiglo rast indeksa za 2,7 bodova.

U industriji, menadžeri lošije pak ocjenjuju knjige izvoznih narudžbi i očekuju slabiju proizvodnju u idućem razdoblju, a rezultat je pad indeksa za 1,3 boda. Blago se pogoršalo i raspoloženje u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za 0,6 bodova.

Poslovni čelnici očekuju da će zapošljavati znatno više radnika u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za dva boda. Također, smatraju da je neizvjesnost u poslovanju znatno ublažena u odnosu na listopad, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 5,1 bod u odnosu na listopad.

Ekonomska klima u eurozoni i EU blago se poboljšala u studenom, prenosi Hina, te su indeksi porasli za 0,3 odnosno 0,5 bodova, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Najizrazitije je poboljšano raspoloženje potrošača čiji je indeks porastao za 0,9 bodova u eurozoni i za 1,1 bod u EU. U stopu ih prate poslovni čelnici u građevinskom sektoru, prema rastu indeksa za 0,7 bodova u eurozoni ii za 0,9 bodova u EU. Neznatno poboljšanje bilježi i sektor maloprodaje čiji je indeks porastao za 0,4 odnosno za 0,3 boda.

U uslužnom sektoru raspoloženje je na oba područja bilo gotovo nepromijenjeno u odnosu na listopad. U nadolazećim mjesecima planirano je manje zapošljavanja, pa je ukupna vrijednost EEI indeksa smanjena za 0,7 bodova u eurozoni i za 0,5 bodova u EU. Neizvjesnost poslovanja u idućim mjesecima neznatno je ublažena u odnosu na listopad, iskazana u padu indeksa za 0,3 boda u eurozoni  za 0,4 boda u EU.

Među vodećim gospodarstvima u EU, najviše se poboljšalo raspoloženje u francuskom i poljskom gospodarstvu, prema rastu ESI-ja za 2,0 odnosno za 1,7 bodova. Pogoršano je pak raspoloženje u Španjolskoj, iskazano u padu indeksa za 1,5 bodova. U Njemačkoj ESI je pao za pola boda, a u Italiji je bio gotovo nepromijenjen u odnosu na listopad.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari