EK: U elektroenergetsku mrežu bit će potrebno ulagati 584 milijarde eura godišnje

Foto: Pixabay/Pexels

Europa mora uložiti puno novca u modernizaciju zastarjelih električnih mreža želi li ostvariti klimatske ciljeve i zamijeniti fosilna goriva strujom iz obnovljivih izvora, upozorila je udruga proizvođača struje Eurelectric.

Planovi Europske unije predviđaju milijune novih električnih vozila na cestama do 2030. godine kako bi se ublažile klimatske promjene i ogromnu ekspanziju obnovljive energije.

Kućanstva bi, piše Hina, istodobno trebala zamijeniti sustave grijanja na fosilna goriva dizalicama topline koje koriste struju.

Da bi EU ostvario zelene ciljeve, godišnja ulaganja u europske električne mreže trebala bi u godinama do 2050. u prosjeku biti najmanje 84 posto veća nego 2021. godine, upozorila je udruga Eurelectric u četvrtak.

“Želimo transformirati cijeli energetski sustav rekordnom brzinom, zamijeniti fosilna goriva – naftu i plin – električnom energijom. Priključujemo na mrežu značajne nove proizvodne kapacitete, dodajemo električne automobile, dizalice topline”, tumači glavni tajnik udruge Kristian Ruby.

“Zato ne možemo reći da će ono što smo radili prije deset godina biti sasvim dovoljno i u idućih deset. To jednostavno nije točno”, kaže Ruby za Reuters.

Europska komisija procjenjuje da do 2030. u elektroenergetsku mrežu treba ulagati 584 milijarde eura godišnje da bi se ispunili zeleni ciljevi. Očekuje se da će velik dio tog iznosa biti namaknut iz privatnih izvora ili iz mrežnih naknada.

Eurelectric smatra da bi javno financiranje trebalo biti usmjereno u brzu modernizaciju mreža, a ne u gradnju dugoročne infrastrukture, poput vodikovih projekata planiranih u idućem desetljeću.

Povjerenica EU za energetiku Kadri Simson rekla je za Reuters da će mrežni projekti biti uvršteni u popis prekogranične infrastrukture koja će nositi kraći postupak izdavanja dozvola i pristup financiranju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari