EU kreće u konkretno provođenje Europskog zelenog dogovora

pixabay.com
Klimatske promjene sve dramatičnije, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija namjerava biti socijalno pravedna u procesu klimatske tranzicije, suočiti se s klimatskim promjenama i učiniti svoju industriju konkurentnom, rekao je Maroš Šefčovič, novi izvršni potpredsjednik Europske komisije za Europski zeleni dogovor i privremeni europski povjerenik za klimatske akcije.

Taj blok od 27 država uskoro će prijeći u fazu konkretne provedbe, istaknuo je Šefčovič.

EU i njezine države članice već godinama rade na pravnom okviru za brzu dekarbonizaciju.

“A sada se približavamo fazi koja će biti jednako izazovna, ako ne i veća, a to je provedba, to jest konkretna provedba Europskog zelenog dogovora“, rekao je Šefčovič za Euronews.

Sveobuhvatni ciljevi aktualne tranzicije su socijalna pravda, suočavanje s klimatskim promjenama i podizanje domaće industrije u vrh konkurentnosti na svjetskim tržištima, rekao je ovaj dužnosnik.

„Uvodim seriju strukturiranih okruglih stolova s ​​predstavnicima industrija koje će u zelenoj tranziciji pretrpjeti najveće posljedice, a koje su pod velikim pritiskom zbog svojih konkurenata na međunarodnoj razini koji su također uskočili u utrku u kontekstu klimatskih promjena. Također, mislim da bi naša industrija trebala znati da smo ovdje da se borimo za nju. Želimo ne samo da ostane, nego i da napreduje u Europi, jer smo prvo veliko gospodarstvo koje se svim silama počelo nositi s klimatskim promjenama“, objasnio je Šefčovič.

EU pokušava uskladiti program Sjedinjenih Američkih Država za ulaganja u ekološki prihvatljivu i zelenu energiju. Vrijedan je 369 milijardi dolara, a uveden je prije godinu dana donošenjem Zakona o smanjenju inflacije.

Šefčovič je ocijenio da bi “najgore moguće rješenje” bilo ne reagirati na katastrofalne vremenske prilike poput nedavnih šumskih požara u Grčkoj i poplava u Sloveniji, te je naglasio da si EU ne može priuštiti da ne nastavi s klimatskim mjerama.

Maroš Šefčovič, privremeni je povjerenik EU za kimatske promjene, osim što je i izvršni potpredsjednik za Europski zeleni dogovor – strategija Europske unije za rast i razvoj te se očekuje da na to mjesto dođe aktualni nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari